A TV2 2018 márciusában mutatta be hazánkban a Ferihát, Hazal Kaya és Cagatay Ulusoy nyolc évvel ezelőtt készült sorozatát. Ebben a történetben egy olyan lányt ismerhetünk meg, aki minden eszközzel azon van, hogy kitörjön a szegénység fojtogató szorításából. Fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy egyetemre járhasson, és az iskolában minden pillanatban egy más arcát kénytelen mutatni, elrejtve azt, hogy honnan és milyen családból is származik. Amikor pedig rátalál a szerelem, saját hazugságokból szőtt hálójának fogságába esik. A Feriha idén ősszel ismét képernyőre kerül, ezúttal az Izaura TV-n lesz látható november 6-tól minden hétköznap 13:25-kor.

1. A Feriha című sorozat eredeti címe Adını Feriha Koydum (A lány, akit Ferihanak hívtak). 2011 és 2012 között volt látható Törökországban. Két évad, és összesen 67 darab, egyenként két órás epizód készült belőle.

2. A sorozat befejezése után, 2012-ben készült egy egy évadból álló folytatás, a főszerepben már nem Ferihaval, hanem a Cagatay Ulusoy alakította Emirrel. A címe Emir’in Yolu (Emir útja) volt.

3. A férfi főszereplőt, Emirt alakító Cagatay Ulusoy első nagy sikerét modellként érte el. 2010-ben ugyanis megnyerte a Best Model of Turkey elnevezésű szépségversenyt, amin korábban Kenan Imirzalioglu (Ezel) és Kivanc Tatlitug (Tiltott szerelem, Kuzey Güney – Tűz és víz, Bosszú vagy szerelem) is első helyen végzett.

4. Cagatay Ulusoy számára egy-két kisebb szerep után az első nagy filmes munka a Feriha című sorozatban volt. Ezt olyan munkák követték mint a Medcezir (Áradat), Icerde (A tégla), a Delibal című film és a Protector (Védelmező).

5. A címszereplőnőt alakító Hazal Kaya-t Magyarországon a Feriha előtt csak a Tiltott szerelemben láthattuk. A színésznő alakította a népszerű történetben Adnan (Selcuk Yöntem) lányát, hamarosan pedig az ő főszereplésével indul el hazánkban a harmincadik török produkció, az RTL Klubra érkező Az én kis családom.

6. Feriha édesanyját Vahide Percin alakítja, akit sokan a Szulejmán Hürremjeként ismerhetnek, ő vette át ugyanis Meryem Uzerlitől az ikonikus szerepet. A színésznőt sok helyen Vahide Gördüm néven jegyzik, azonban 2013-as válása után újra felvette leánykori nevét, a Percint.

7. Feriha édesapját Metin Cekmez formálja meg. A színészt hazánkban már több sorozatban is láthattuk. Játszott például a Seherezádéban és a Tuba Büyüküstün főszereplésével készült Egy ellopott életben is.

8. A sorozat zeneszerzője kivételesen nem az a Toygar Isikli, akinek megannyi török széria dallamait köszönhetjük. A zenéket itt Nail Yurtsever és Cem Tuncer komponálta.

9. A Feriha roppant nagy sikerrel futott Törökországban. A második évad 2012-ben bemutatott epizódjai hónapokon keresztül vezették a napi nézettségi toplistákat.

10. A TV2 csatornáin 2011 óta láthatóak rendszeresen török drámasorozatok. A Feriha volt sorban a 12. náluk adásba kerülő új széria.

Jasinka Ádám írása