J.R.R. Tolkien után a talán második legnagyobb képzelt világot alkotta meg George R.R. Martin a Trónok harcával. A regénysorozatként is kiemelkedően népszerű történetből az HBO forgatott televíziós produkciót, amely évről évre egyre több nézőt ültetett a képernyők elé. Az epikus történetfolyam idén véget ért, és világszerte több tízmillióan várták izgatottan, mi lesz A tűz és jég dala-ciklus utolsó nótája. A minden rekordot megdöntő lezáró évad azonban rengeteg rajongónak okozott csalódást, és az internetes vicces képeket készítő mémművészek össztűz alá vették az alkotópárost.

Az őrült király, az utolsó férfi Targaryen uralkodó (fotó: HBO)

Az már az utolsó szezon előtt sejthető volt, hogy az HBO a Trónok harca befejeztével sem engedi el az aranytojást tojó tyúkot, a kritikai elismeréseket, nézőket és rengeteg bevételt hozó sorozatát, és több új produkciót is tervez, amely Westeros világában játszódik. Az utóbbi időben számtalan pletykát lehetett olvasni ezekről, hivatalos információt azonban elég keveset. Nemrég azonban megtörtént az első nagy bejelentés, miszerint elkészítik a Trónok harca előzménysorozatát. A House of the Dragon (A sárkány háza) címet viselő produkció a jól ismert történet előtt 300 évvel játszódik, a középpontban a Targaryen családdal.

A sorozat George R.R. Martin 2018-ban megjelent, két kötetesre tervezett Tűz és vér című regényén alapul, melyben az író elmeséli a rettegett uralkodói család krónikáját, azt, hogyan hódították meg és tartották rettegésben a sárkányok a Hét Királyságot. Az új, tíz részes minisorozat készítői között ott lesz maga a szerző, a Trónok harcán már producerként és rendezőként is közreműködő Miguel Sapochnik, valamint Westeros-újoncként Ryan Condal (Kolónia, Herkules) is csatlakozik a készülő szériához.

Kiemelt kép: Jelenet a Trónok harcából (fotó: HBO)