Hollywood aranykorának utolsó színészóriása és egyben megkerülhetetlen legendája, Kirk Douglas a minap elhunyt. Fia, a szintén színész Michael Douglas talált rá és jelentette be a szomorú hírt. Nemcsak a gyászoló család, hanem egész Hollywood tiszteleg Douglas előtt, egymást érik az egyszerre megemlékező és méltató posztok olyan emberektől, mint Catherine Zeta-Jones, Sylvester Stallone vagy éppen Arnold Schwarzenegger.

Kirk Douglas az 1949-es A bajnok filmmel robbant be Hollywoodba, amiért Oscar-díjra is jelölték (ezenkívül még kétszer majdnem elnyerte a szobrot, 1952-ben A rossz és szépért, valamint 1956-ban A nap szerelmeséért, amiben a híres festőt, Vincent Van Gogh-ot alakította). Sajnos, egyik esetben sem kapta meg, de életműdíjjal jutalmazták munkásságát 1966-ban. Leghíresebb filmje kétségkívül a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus, amiben Douglas a címszereplő bőrébe bújt. Douglas volt az, aki kiállt az akkor még nem nagy névnek számító Kubrick mellett, hiszen előző filmjük, az 1957-es A dicsőség ösvényei forgatása alatt megkedvelték egymást. A színész több mint kilencven alkotással a háta mögött 2004-ben vonult nyugdíjba. Kirk Douglas 103 éves volt, nyugodjék békében!

„Nem számít mennyire rosszak a jelenlegi dolgok – mindig lehet azoknál is rosszabb. Mi van, ha stroke-ot kapok és nem tudok majd rendesen beszélni? Mózesnek is ilyenje volt és mégis milyen jól elvolt…” – Kirk Douglas

Kiemelt kép: Kirk Douglas – A bajnok (Fotó: Variety)