Ma 20 éve jelent meg először a mozivásznon a Helen Fielding azonos című regénye nyomán készült Bridget Jones naplója. A film azóta trilógiává bővült, és egy igazi klasszikusként több generációt is megnevettetett vagy éppen meghatott a két évtized alatt.

Egy ronda karácsonyi pulcsi, egy (nem) jelmezes party, egy perverz főnök, egy igaz szerelem és egy napló. A Bridget Jones életét feldolgozó történet nem véletlenül vált sokak kedvencévé. A harmincas szingli nő mindennapisága ugyanis egy életre beint az idealizált női karaktereknek. Bridget tele van hibákkal és valódi, kisebb-nagyobb problémákkal kell szembenéznie a kaotikus életében. Vagy ahogy naplójában fogalmaz: „abban a pillanatban, mihelyt az életed egyik területe helyreáll, egy másik látványosan ízekre hullik.” Bridget éppen attól vált szerethetővé, nemcsak Mark Darcy, hanem a nézők számára is, hogy szarkasztikus, szemérmetlen, tökéletlen, sokat iszik, aggódik a súlya miatt, de annyira mégsem, hogy tegyen ellene. Egyszóval mindig önmagát adja, és ez az őszinteség válik a szépségévé. Sok nő tud mindezzel azonosulni, és a film által megtanulhatunk nevetni saját hibáikon, majd elfogadni azokat. Nem hiába a legtöbb rajongónak a mai napig ott visszhangoznak a fülében Darcy mindent elmondói szavai: „Szeretlek úgy, ahogy vagy!”

Az angol romantikus vígjáték címszerepét Renée Zellweger alakítja, aki egy Oscar-díj jelölést is köszönhet a filmnek. Bridget nagy szerelmének, Mark Darcy-nak a szerepében Colin Firth jelenik meg, Daniel szerepében pedig Hugh Grantet láthatjuk. 2006-ban szintén a regény alapján elkészült a film folytatása is, Bridget Jones: Mindjárt megőrülök címmel, 2016-ban pedig a történet lezárult egy megérdemelt happy enddel a Bridget Jones babát várban, ahol a szokásos szereposztás mellett feltűnik Patrick Dempsey is. A trilógia első két része elérhető Netflixen is a nosztalgiázni vágyók számára.

Kiemelt kép: Colin Firth, Renée Zellweger és Hugh Grant a Bridget Jones naplójában (Fotó: Hollywood.com)