A Walt Disney Pictures (és persze a Walt Disney Feature Animation) szám szerint 40. közös filmje, az Eszeveszett birodalom sosem kapott akkora figyelmet, mint megérdemelt volna. Holott egy igazi gyöngyszemről beszélhetünk – hasonlóképpen mint a szintén feledésbe merülő Szindbád: A hét tenger legendája, az Irány Eldorádó! vagy éppen az Atlantisz: Az elveszett birodalom mozik kapcsán. Az Eszeveszett birodalom pont a minap lett kereken 20 éves, és egy újrázás vagy szűzi első megtekintés gyanánt keresve se találhattunk volna jobb alkalmat ennek ajánlására.

Dél-Amerikába, egészen pontosan egy leginkább az inkák civilizációjára hasonlító kultúrába csöppenünk bele az Eszeveszett birodalom kezdő képsorait látva. Megismerkedünk főhősünkkel, Kuczóval, aki tizennyolc éves kora ellenére máris császár lett birodalomában, viszont nem éppen egy igazi, talpraesett vezetői típusnak mutatkozik meg. Felettébb önző, zsarnok és meggondolatlan, aki mindenkit eltipor a maga érdekei alapján. Amikor egy színpompás nyaralót szeretne építtetni magának egy helyi pásztor háza táján (ezzel persze lerombolva azt az egész területet, a férfival és családjával mit sem törődve…), gonosz titkárnője, a sötét mágiával bíbelődő Yzma egy lámává változtatja. Pechjére annál a pásztornál köt ki végül, akinek lerombolná a házát, Kuczo élete pedig ennek a férfinak a kezébe kerül.

Az Eszeveszett birodalom le se tagadhatná, hogy egy Walt Disney alkotás, annak minden előnyével és közhelyes hátrányával együtt. Mégis sugárzik a filmből a szeretet és a szívvel-lélekkel való munka. Még 20 évvel később is ott ragad a képei előtt az ember, és félszeg mosollyal az arcán figyeli végig a kiszámítható, de szívet melengető és az élet viszontagságaira rádöbbenő császár történetét. Nem hibátlan animációs film, szó sincs róla, de felettébb örömteli hébe-hóba újra elővenni és elmerülni Dél-Amerika lámával teli dzsungelében. Akinek pedig kimaradt volna, érdemes bepótolni, főleg most, az ünnepek alatt – akár egyedül, akár az egész családdal karöltve.

Kiemelt kép: Eszeveszett birodalom (Fotó: Wallpaper Cave)