Megkérdeztem egyszer egy irodalmi ügynököt; melyik műfajjal lehet a legjobban keresni. Azt mondta, zsarolólevelekkel.” – Elmore Leonard bestsellerét a Men in Black: Sötét zsaruk-trilógia vagy éppen az Addams Family 1-2. rendezője, Barry Sonnenfeld adaptálta nagyvászonra Szóljatok a köpcösnek! címmel, ami habár sose lett világszerte népszerű, mára már kultikus státusznak örvend. Persze nem hiába, John Travolta, Rene Russo, Gene Hackman és Danny DeVito filmje a regényes film határmezsgyéjén mozog, és teszi ezt mérhetetlen nagy profizmussal és stílussal.

A Szóljatok a köpcösnek! az akkor még színészi teljesítménye teljében ügyködő John Travolta karakterére, azaz Chili Palmerre fókuszál. Ő egy igazi verőlegény, egy gengszter és egy behajtó, akinek mindene megvan, mégis hiányzik az alázata a munkája kapcsán. Emiatt (meg persze egy kisebb bajusz-összeakasztás révén) el is határozza, hogy Miamiból Los Angelesbe utazik, hogy producer legyen. Ehhez talál is egy filmes balekot – akit még zsarol is egy kicsit, de ez most mellékes –, ketten együtt pedig tényleg elkezdik összehozni a mozit. A gond csak az, hogy a bajusz-összeakasztás miatt egy maffiafőnök kezdi üldözni Chilit, akinek nem éppen kedvesek a szándékai, valamint rengeteg filmes és alvilági rosszarcú is tiszteletét teszi a kevésbé rózsás casting és forgatás alatt.

Ami talán a leginkább szembetűnő lehet ezzel az 1995-ös filmmel kapcsolatban (az utánozhatatlan Elmore Leonard stílusa mellett persze – ami már a Jackie Browban vagy a Mint a kámforban is előjött már), hogy a nézőnek ténylegesen olyan érzése van, mintha egy hangoskönyv felolvasását forgatták volna le. Ez annak tudható be, hogy Travolta és még páran a stábból kitartottak amellett, hogy az esetek többségében az eredeti regényből vett dialógusokat, párbeszédeket használják fel magában a moziban is. Ha magyar szinkronnal nem is annyira, de angolul, eredeti audióval rendkívül ki tud ez ütközni. Viszont ez nem feltétlenül baj: sokkalta egyedibb lesz ezáltal a hangvétel, jobban kell figyelnünk nézőként a közlendő információkra, észben kell tartanunk a kiket és a hogyanokat – mindez pedig egy egészen különös élményt von maga után. A Szóljatok a köpcösnek! egy rendkívül ügyes és stílusos film mind a mai napig, amin kevésbé fogott az idő vasfoga. Ajánlott legalább egyszer megnézni – már emiatt a nem mindennapi élmény miatt is. Csak vigyázzunk; a ruhatárban ne Chili Palmer fekete bőrdzsekijét vigyük el, amilyen Al Pacinónak volt a Serpicóban, mert akkor vagy kifizetünk 379 dollárt, vagy Chili betöri az orrunkat…

Kiemelt kép: Rene Russo, John Travolta, Dannyi DeVito, Gene Hackman – Szóljatok a köpcösnek! (Fotó: Puliwood)