Chris Columbus (a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, A kétszáz éves ember vagy éppen az első két Harry Potter-film rendezője) 1990-ben derült égből villámcsapásként forgatta le minden idők leghíresebb karácsonyi filmjét. Habár az ilyen témájú alkotások esetében a Karácsonyi lidércnyomás, egy Karácsonyi ének avagy a Die Hard – Drágán add az életed sokkal inkább meg tudta ragadni az ünnep eszenciáját, mégis a Reszkessetek, betörők! lett mind közül a legnépszerűbb. Minden évben leadják és minden évben nézők milliói nézik újra meg újra világszerte. Idén lett egészen pontosan 30 éves ez a kultklasszikus, mi pedig egy kicsit utánajártunk, miért is lett Kevin ennyire ikonikus húzónév a filmes szakmában.

Az első és talán a leglényegesebb pont ezen a listán a forgatókönyvíró neve és az utánozhatatlan stílusa. John Hughes egy zseniális nevettető, egy közel megkerülhetetlen figura a vígjátékok műfajában. A Repülők, vonatok, autók, a Nulladik óra, a Meglógtam a Ferrarival vagy a Vakáció-filmek is mind-mind ékes példái Hughes zsenijének. Pontosan emiatt a forgatókönyv nyomán szinte alapvető volt, hogy a kis- és a nagycsaládosok zabálni fogják ezt a mozit is. Columbus ilyenkor még csak a szárnyát próbálgatta rendezőként, így mindenhez finoman nyúlt, semmit sem túlzott el. A Kevint alakító (és szebb napokat is látott) Macaulay Culkinnak Hughes és Columbus oldalán nem is kellett így nagyon megerőltetnie magát, ám a másik lényeges pont a sikerhez vezető úton maguk a csapdák voltak.

Hasonlóan egy Bud Spencer – Terence Hill filmhez, a Reszkessetek, betörők! sem használt explicit erőszakot a jeleneteihez, mindent egy módfelett aranyos, kisebbek számára is befogadható formában mutattak meg. És talán ez nyomta rá leginkább a bélyegét a filmre. Ha teljesen őszinték szeretnénk lenni, mindenki erre az utolsó 20 percre emlékszik a leginkább. Gyerekek millió kezdték a film után játszani, hogy ők is megállítják a betörőket, ők is kreatív és praktikus csapdákat eszelnek ki, ez pedig rögvest vonzotta is magával a többszöri újranézés lehetőségét. A Reszkessetek, betörők! a mai napig nem vesztett egykori fényéből. Unásig nézik újra meg újra az emberek karácsonykor, hiszen ez már kvázi egy szertartás is valójában: erre a másfél órára végre megint lazíthat az emberfia, kikapcsolódhat és átadhatja magát ennek a meseszerű valaminek. Filmtörténeti jelentősége kitörölhetetlen, de azért nem árt(ana) évről-évre valami új karácsonyi alkotást is beszervezni az ünneplésbe. És persze ahogy lenni szokott, tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

Kiemelt kép: Macaulay Culkin – Reszkessetek, betörők! (Fotó: Pennyroyal Arts Council)