Joseph Gordon-Levitt egyike azon hollywoodi színészeknek, akik rendre mindegyik filmben felbukkannak valahol a háttérben, de ha a főszerepet kell elvállalniuk, akkor apait-anyait beleadnak. Ő az a fajta sármos, jóképű és megkapó küllemű férfi, aki a mai napig inkább egy srác, de számtalanszor bebizonyította már, hogy tehetségét nem a babapopsi arcában kell keresnünk – vagyis nem csak… Ma Joseph Gordon-Levitt ünnepli a negyedik X-ét, emiatt pedig sorra vettük, milyen filmekkel és milyen alakításokkal lettünk gazdagabbak, mióta elkezdte ezt a szakmát.

Gordon-Levitt Los Angelesben született, és már gyerekként feltűnt különféle filmekben és sorozatokban. Miután előadták az iskolájában az Óz, a csodák csodája darabot, nem volt megállás számára, és hatévesen már feltűnt a kamera innenső oldalán. 1999-ben (rengeteg másik felkérése mellett) kapott egy kisebb mellékszerepet a Heath Ledger nevével fémjelzett 10 dolog, amit utálok benned című filmben, ám az igazi áttörésre még tíz évet kellett várni. 2009-ben debütált ugyanis a korunk Annie Halljának nevezett 500 nap nyár, amivel egy csapásra megváltozott Gordon-Levitt karrierje.

Scarlett Johansson, Joseph Gordon-Levitt – Don Jon (Fotó: Time Out)

A mérnöki karrierről álmodozó Tom karakterét mintha egyenesen ráöntötték volna, annyira passzolt hozzá, ahogy az egész filmnek a stílusa és hangulata is. Az 500 nap nyárral csaknem egész Hollywood felfigyelt az ifjú színészre, ami elégnek bizonyult ahhoz is, hogy Christopher Nolan mozijában, az Eredetben is kapjon egy mellékszerepet. Ezek után olyan alkotások következtek, mint a Golden Globe-jelölést érő Fifti-fifti, A sötét lovag: Felemelkedés, a Fék nélkül, a Looper: A jövő gyilkosa, a Lincoln, a Don Jon (amiben nem csak játszott, de írta és rendezte is), a Kötéltánc vagy éppen a Snowden. Legutóbb Aaron Sorkin drámájában, A chicagói 7-ek tárgyalásában láthattuk, ahol ismét megmutathatta, milyen sokoldalú tehetség is ő valójában. Isten éltesse Joseph Gordon-Levittet 40. születésnapja alkalmából, reméljük, vissza-visszatér még az íráshoz és a rendezéshez is egyaránt.

Kiemelt kép: Joseph Gordon-Levitt (Fotó: Hollywood)