Macaulay Culkin, sokak kedvenc és kismilliószor látott karácsonyi filmjének színésze ma töltötte be a 40. életévét. Habár sajnos Culkinnak nem sikerült kikerülnie a gyerekszínész skatulyából, és felnőttként inkább testvérei (például Rory Culkin – Sikoly 4., Bullet Head) arattak nagyobb sikert a filmekben, gyerekként azért maradandót alkotott azzal a maréknyi mozijával is – nem hiába jelölték még Golden Globe-díjra is 1991-ben.

Culkin Manhattanban született egy színészcsaládban, így nem volt kérdéses egy pillanatig sem, hogy milyen pályára fog lépni már gyerekként is. Négy éves volt, amikor színpadi produkciókban kezdett játszani, amit később a tévésorozatok és a filmek is követtek (pl. Belevaló papapótló, Reggel találkozunk). Mindezek persze eltörpülnek a népszerűségi skálán, ha megemlítjük az 1990-es Reszkessetek, betörők! mozit.

Culkin egyből ismertté vált Joe Pesci oldalán, amit a két évvel későbbi második rész is csak tovább tetézett. A kettő között szerepelt egy mai napig imádni való romantikus vígjátékban, a My Girl: Az első szerelemben, 1994-ben pedig jött az utolsó nagy dobás a karrierjében, a Richie Rich: Rosszcsont beforr. Ezek után még feltűnt különféle filmekben, de azok se kritikailag, se bevételileg nem mutattak jó számokat. Manapság pedig vagy botrányos megmozdulásairól vagy zenei fellépéseiről híres az egykori Kevin McCallister. De azért isten éltesse Macaulay Culkint 40. születésnapja alkalmából, reméljük, kap még legalább egy emlékezetes szerepet!

Kiemelt kép: Macaulay Culkin (Fotó: Snowbiz Cheat Sheet)