Tom Hiddleston, a Thor- és a Bosszúállók-filmek örökös Lokija, az Éjfélkor Párizsban F. Scott Fitzgeraldja vagy éppen a Halhatatlan szeretők életunt, belassult vámpírja ma lett kereken 40 éves. Biztosan állíthatjuk, hogy nem egy ember gondolta azt, hogy a sármjáról és ellenállhatatlan akcentusáról híres Hiddleston már bőven az élet B-oldala felé közelít – erre kiderül, hogy egyidős Az elveszett frigyláda fosztogatóival. Ám nem pusztán a fenti filmekben okozott sokaknak örömteli perceket a színész, így vegyük is sorra, miért lehetünk hálásak neki.

A Londonban született Hiddleston családjában nem volt ördögtől való a színészet – többek között húga, Emma is ezt a mesterséget gyakorolja. Hasonlóan megannyi más színészhez, Hiddleston is a Royal Academy of Dramatic Arts-on végezte el a tanulmányait, utána pedig rendre felbukkant megannyi brit független tévéfilmben és –sorozatban. (Ezek mellett persze a színpadot sem vette félvállról – példának okáért ő alakította a címszereplőt a Coriolanusban vagy Cassiót az Othellóban.) A várva várt áttörés végül 2011-ben érkezett meg egy skandináv istenség személyében.

Alison Pill, Tom Hiddleston – Éjfélkor Párizsban (Fotó: Popsugar)

Loki szerepét mintha egyenesen Hiddlestonra öntötték volna, annyira passzolt hozzá ez a gonosz tréfacsináló karakter. Viszont ne feledjük el, hogy 2011-ben további két nagyszerű filmben is játszott az angol színész, nem pusztán a Thorban; Woody Allen Éjfélkor Párizsban és Steven Spielberg Hadak útján alkotásában is feltűnt. Ezek után pedig csaknem az összes ajtó kinyílt Hiddleston előtt, ami kinyílhatott: a megannyi Marvel-mozi mellett a Halhatatlan szeretők, az Exhibiton, Guillermo del Toro Bíborhegye, a közel magával ragadó Éjszakai szolgálat vagy éppen a Kong: Koponya-sziget is mind-mind több mint említésre méltó a karrierje során. Legközelebb a Marvel Studios egyik új sorozatában, a Lokiban láthatjuk majd az ikonikus címszerepben. Isten éltesse Tom Hiddlestont 40. születésnapja alkalmából, és reméljük, a vész démona mellett betalál még nála egy-két testhezálló karakter is.

Kiemelt kép: Tom Hiddleston (Fotó: Hollywood)