Az egykoron Marky Mark művésznéven futó rapénekes már hosszú ideje Mark Wahlbergként tevékenykedik Hollywoodban. Nézők milliónak melengeti meg a szívét egyetlen pillantásával, vagy éppen fokozza az izgalmakat, ha éppen kemény csávót játszik. Hiszen a mai születésnaposunk kapcsán akarva-akaratlanul meg kell jegyeznünk, hogy nem a sokoldalú színészi kvalitásairól híres. Wahlberg (hasonlóan Schwarzeneggerhez vagy éppen Stallonéhoz) karakterszínész; vagy a tökös és semmitől sem félő kemény legényt alakítja, vagy éppen a vicceskedő vidéki srácot. De mindezek ellenére elképesztő filmeket köszönthetünk neki az évek alatt.

Rapzenész karrierje után Wahlberg már az 1990-es évek elejétől szerepelt ilyen-olyan filmekben és sorozatokban, de az áttörésre és a hírnévre 1997-ig kellett várni. Paul Thomas Anderson bizalmat szavazott a nagyszájú fiúnak, és neki adta a Boogie Nights főszerepét. Ezzel pedig mindketten filmtörténelmet írtak. Wahlberg pedig ezek után kezdte mérlegelni a színészi helyzetét, és olyan szerepekre mondott igent, ami kihívást jelentettek számára (vagy zsíros csekket…).

Mark Walhberg – A hazárdjátékos (Fotó: Port.hu)

A Mocskos zsaru, a kultikus Sivatagi cápák vagy Az olasz meló után már egész Hollywood megismerte a nevét, a kemény csávó imázs pedig valahol itt vette kezdetét. A Négy tesó, a Legyőzhetetlen, A tégla, az Orvlövész, A harcos és a Pain & Gain mellett a 2 kaliber, A túlélő, Mélytengeri pokol és a 22 mérföld is ezt támasztotta alá. Viszont Wahlberg vígjátéki oldalát is számtalan alkotással erősítette, és meg kell vallani, sok esetben nem is vallott kudarcot (Ted, Pancser Police, Törtetők, Instant család). Közelgő filmje közül talán a híres-nevezetes videojáték-sorozatot adaptáló Uncharted lesz széles körben a legérdekesebb – főleg amiatt, mert egyáltalán nem passzol hozzá az általa alakított karakter. De ahogy sok minden más, úgy ez is elválik majd. Isten éltesse Mark Wahlberget 50. születésnapja alkalmából!

Kiemelt kép: Mark Wahlberg (Fotó: GoodWP)