Ma ünnepli 85. születésnapját Julie Andrews, aki a filmtörténelem egyik legkiemelkedőbb egyénisége. Az angol színésznő többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas, ami már önmagában sokat elárul a tehetségéről. Olyan musicalszerepek tették híressé, mint a Broadwayen játszott My Fair Lady és a Camelot. A művésznő az új generáció számára is ismerős lehet, hiszen olyan gyerekfilmekben is kipróbálta magát a 2000-es években, mint A neveletlen hercegnő 1-2, vagy a Shrek. Legkiemelkedőbb musicalfilm szerepei a Mary Poppins, amiért Oscar-díjat kapott, és A muzsika hangja, amiért 1966-ban Golden Globe díjat kapott a Legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategóriában, illetve BAFTA-díjat a Legjobb női alakítás kategóriában. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték, ám az elismerést végül akkor nem ő nyerte el.

Az amerikai zenés filmdráma 1964-ben került a mozivásznakra Robert Wise rendezésében, amit azóta Hollywood klasszikus musicaljeként, és a világ egyik legsikeresebb filmjeként tartanak számon. Ez a produkció hozta meg a nagy előrelépést Andrews filmes karrierjében. Érdekesség, hogy a művésznőnek Kovács Nóra kölcsönözte a magyar hangját, aki későbbi filmjeiben is gyakran szinkronizálta őt, illetve aki többek között Meryl Streep egyik állandó magyar hangja.

A muzsika hangja főszereplőit valós személyekről mintázták, sőt még a nevek sem lettek megváltoztatva. Von Trapp az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének egyik legsikeresebb tengeralattjáró-parancsnoka volt, Maria pedig valóban árva volt, aki egy ideig zárdában élt, majd nevelőnő lett a kapitánynál. A filmben látható ismeretségük, majd házasságuk viszont jóval korábbi: Maria 1926-ban került a családhoz, 1927-ben már össze is házasodtak, 1938-ra pedig három saját gyerekük is volt.

A musical 10 Oscar jelölést gyűjtött be, amiből 5-öt díjra is váltott, köztük a Legjobb rendező, Legjobb zene és Legjobb film aranyszobrát zsebelték be. Ez is tanúsítja a produkció zsenialitását, ami örökzölddé tette az 56 éve megjelent filmet.

Kiemelt kép: Julie Andrews A muzsika hangjában és a Glamour fotózásán (Fotó: Google)