Merek annyit, amennyit férfi merhet // Aki többet mer, nem ember” – Az avoni hattyú örökbecsű és máig őszinte Macbeth idézete egy az egyben ráolvasható Kenneth Branagh életére és karrierjére. Az egyik leghíresebb William Shakespeare- és klasszikus alkotás-adaptálóról van szó, aki első ránézésre egy módfelett beképzelt, arrogáns és már-már pökhendi alaknak tűnik, holott ő mindössze a legtöbbet szeretné kihozni magából és a filmjeiből. Ma maga Sir Kenneth Branagh ünnepli a 60. születésnapját, ennél pedig keresve se tudtunk jobb alkalmat találni, hogy elidőzzünk kicsit az irigylésre méltó filmográfiájában.

Kenneth Branagh egy három gyermekes család középső tagjaként jött a világra, és ahogy lenni szokott a legtöbb Shakespeare-rajongónál, ő is a színházakban kezdte pályafutását. Már középiskolás korában rendszeresen fellépett különféle darabokban, majd miután színjelesre elvégzett egy történelem és szociológia szakot, a londoni Királyi Művészeti Akadémián folytatta tanulmányait – most már színészként. A színházakban kapott rá a rendezői létre is, és jó pár tévésorozati és mellékszerepe után 1989-ben mutatta meg csak igazán, milyen zseni is veszett el benne.

Sir Kenneth Branagh - Hamlet (Fotó: Hollywood Reporter)

Sir Kenneth Branagh – Hamlet (Fotó: Hollywood Reporter)

Ebben az évben írta, rendezte és eljátszotta az V. Henriket, amiért azonnal két Oscar-díjra is jelölték (legjobb rendezés és legjobb férfi főszereplő kategóriában). Sir Ian Holm és Emma Thompson is felbukkant ebben a filmben, az utóbbival pedig nem pusztán házasságot kötött (igaz, nem voltak annyira felhőtlenek az évek egy félrelépés miatt…), de az 1993-as Sok hűhó semmiért mozit is elkészítették – egy mai napig fantasztikus színészgárdával. Innentől kezdve pedig nem volt megállás Branagh számára; nevet szerzett magának és azt csinálhatott, amit akart – ő pedig mindent akart. A Frankenstein, az Othello, a több mint 240 perces Hamlet, A varázsfuvola és a Hamupipőke mellett színészként is sikert sikerre halmozott (többek között a Harry Potter-filmekben, a Valkűrben, az Egy hét Marilynnelben, sőt Christopher Nolan utóbbi két filmjében, a Dunkirkben és a Tenetben is feltűnt és mindegyikben üde színfolt volt). Újabban az Agatha Christie-krimikre kapott rá és a 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen után a Halál a Nílusonban fogja a világ leghíresebb detektívjét, Hercule Poirot-t alakítani.

Isten éltesse Sir Kenneth Branagh-t 60. születésnapja alkalmából! Reméljük, az elkövetkező években sem fog lassítani vagy nyugdíjba menni.

Kiemelt kép: Sir Kenneth Branagh (Fotó: The Talks)