Eddie Murphy-t csaknem mindenki ismeri. Akár a kezdeti sikerfilmjeit és fellépéseit, akár az ezeket követő botrányait és lejtőn való lecsúszását vagy akár az utóbbi években észrevehető visszatérését látjuk benne, Murphy-hez mindnyájunknak van egy-két jó szava. Ma ő töltötte be a szám szerint hatodik X-ét, ezt pedig mi mással ünnepelhetnénk meg stílusosabban, minthogy végigvesszük a legjobb és legemlékezetesebb filmjeit és szerepeit? Mert a látszat ellenére bizony akad jó néhány ilyen is…

Edward Regan Murphy már gyerekként megcsillogtatta tudását a humor műfaja iránt, hiszen tizenéves korában önálló stand-up esteket tartott a brooklyni közönségnek (25 vagy akár 50 dollárért is). Ez pedig egy kvázi belépőként is szolgált a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Saturday Night Live műsorba. Murphy itt hatalmas rajongói tábort alakított ki maga körül, erre pedig egy-két filmrendező is felfigyelt – ezzel pedig érkeztek is a felkérések.

Eddie Murphy – A nevem Dolemite (Fotó: Puliwood)

Érdekes és egyben tiszteletre is méltó, hogy az első, debütáló mozija nem más lett, mint a Walter Hill rendezte 48 óra, egy igazi kultikus akciófilm. Majd az ezt követő Beverly Hills-i zsaru, az Aranygyermek, az Amerikába jöttem, a Bumeráng vagy éppen az Életfogytig is mind-mind Murphy karrierjének aranykorához tartoznak. Aztán a 2002-es Pluto Nash: Hold volt, hol nem volt… környékén rákerült egy bizonyos lejtőre, és a beskatulyázás miatt szépen-lassan végig is ment rajta. Én, a kém, Elvarázsolt kastély, Norbit, Az üresfejű, Seholország – senki nem emlékszik ezekre a filmekre, és persze okkal. Viszont a 2019-es A nevem Dolemite-tal visszatért a jó öreg komikus sokunk nagy örömére. Idén például az Amerikába jöttem 2-t hozta el nekünk, és már tervben van egy negyedik Beverly Hills-i zsaru is.

Isten éltesse Eddie Murphy-t 60. születésnapja alkalmából! Reméljük, ezzel a visszatéréssel nem fog majd újfent lejtőre kerülni, hiszen igazán kár lenne már mindezek után!

Kiemelt kép: Eddie Murphy – Amerikába jöttem 2 (Fotó: YouTube)