Mel Gibson kapcsán rengetegen hitték azt, hogy a 2000-es években kirobbant, faji és rasszi kérdéseket firtató botránya miatt örökre lehúzza majd a rolót, és felhagy a filmezéssel. Ám sokunk meglepetésére és örömére 2016 környékén újra berobbant Hollywoodba, és azóta le se lehet őt lőni, csak úgy ontja magából a mozikat. A mai napon Gibson tortáján szám szerint 65 gyertya ég, és ezt megünnepelvén kicsit elmélyültünk viharos életében és irigylésre méltó filmográfiájában egyaránt.

Habár Gibson New Yorkban született, élete legnagyobb részét Ausztráliában élte le és éli mind a mai napig. Egy tízgyermekes családba született bele, és testvérei közül leginkább őt és apját kritizálták és becsmérelték a katolikus vallási és politikai beállítottságuk miatt. Ezek sokkal később (egészen pontosan 2006-ban) újra reflektorfénybe kerültek, hiszen ekkortájt állították meg a rendőrök ittas vezetésért. Eközben különféle antiszemita megjegyzéseket is tett, amik az alkoholproblémai mellett hosszú-hosszú évekre derékba törték a karrierjét. Azóta viszont tanult a hibáiból, és szerencsére a kamera mindkét oldalán bebizonyította, hogy még mindig tud ő, ha akar.

Mel Gibson – Fatman (Fotó: IMDb)

Legelső mozis berobbanása 1979-ben volt, amikor is Max Rockatansky bőrébe bújt George Miller Mad Max filmjében. Ezt két folytatás (Mad Max 2: Az országút harcosa, és Mad Max 3: Az igazság csarnokán innen és túl) követte, majd ’87-ben a második legikonikusabb filmes szerepe, Martin Riggs. A Halálos fegyver-sorozat – aminek egyébként érkezik az ötödik felvonása is – mellett a Maverick: Halálos póker, A rettenthetetlen, A hazafi, A passió, a Katonák voltunk és a Jelek is említésre méltó a filmográfiájából, de a modernebb alkotásait sem szabadna elfeledni. A fegyvertelen katona, Az utolsó emberig, a Kegyetlen zsaruk vagy éppen a Fatman, amiben magát a Mikulást játssza, is ékes példái annak, hogy a kor egyáltalán nem számít a filmes szakmában (sem). Isten éltesse Mel Gibsont 65. születésnapja alkalmából, és legalább még egy ikonikus szerepet kívánunk neki!

Kiemelt kép: Mel Gibson (Fotó: Forbes)