Nem szeretem ellőni a titkaimat, de az a helyzet, hogy nagyjából semmit nem csinálok. A lustaság nekem tökre bevált” – mondja magáról Bill Murray, Hollywood egyik utolsó fenegyereke, akit nem alaptalanul neveznek élő legendának. Szinte a semmiből termett ott az Álomgyár kapui előtt, az emberek pedig nem is lehetnének ennél hálásabbak érte. Murray a minap töltötte be a hetedik X-ét, és ennek örömére elkalandoztunk kicsit, mi is vezetett ehhez a legendás titulusig.

Bill Murray kilencgyermekes család egyik tagjaként jött a világra, és kezdetben, mint sok másik kollégájával együtt, nem kacsintgatott a színészet felé. Az iskolák alatti alkalmi munkák után orvosnak jelentkezett egy egyetemre, de már a második évet sem kezdhette el, mert marihuánát találtak nála. Így egyik bátyjával beálltak egy improvizációs színtársulathoz, ami kapcsán ismerkedett meg többek között Dan Aykroyddal és John Belushival is. Velük és persze a Saturday Night Live-val pedig robbanásszerűen beindult a karrierje.

Az Ahol a bölény dübörög, a Golfőrültek és a Bombázók a seregben után olyan klasszikus alkotások következtek karrierje során, mint az Aranyoskám, a Szellemirtók, a Szellemes karácsony, az Idétlen időkig, az Ed Wood, a Tökös tekés, az Okostojás, a Tenenbaum, a háziátok vagy éppen a legsikeresebb filmje, az Elveszett jelentés (utóbbiért rengeteg díjat is nyert). A legszimmetrikusabb rendező, Wes Anderson azóta kvázi a múzsájaként szerepelteti Murray-t, és csaknem minden egyes mozijában kap egy kisebb-nagyobb szerepet. Bill Murray egy utánozhatatlan hollywoodi alak. Cinikus, mint az ókori görögök, humoros, mint az összes népszerű komikus és mindamellett mindig tudja, hol a helye, mi a mérce, mikor kell hallgatni és mikor van itt a vicc ideje. Isten éltesse Bill Murray-t 70. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Bill Murray (Fotó: Entertainment Weekly)