„- Most meg akar ölni, Snake?
– Túl fáradt vagyok… talán majd később.”

Kurt Russell egyike azon hollywoodi nagyágyú színészeknek, akikre nem tudunk haragudni, akiket mindenki szeret. Neki nem voltak kicsapongó lépései, hatalmas botrányai, nem harsogott a homlokráncoló beszámolóiról a híradó – szimplán csak a hivatása, a szerepei beszéltek helyette. Ezekből pedig bőven akad olyan, amikért elképesztően hálásak lehetünk. John Carpenter kedvenc színésze, Elvis Presley hangja és Goldie Hawn büszke és boldog férje éppen a mai nap töltötte be a 70. életévét. Ezt megünnepelvén pedig elmerültünk egy kicsit filmográfiájában, és széles mosolyra húzódott a szánk a jóleső nosztalgiahullámot látva.

Kurt Vogel Russell színészi karrierje már az 1960-as évek elejétől aktív, vagyis amikor még csak gyerek volt. Már jó pár kredittel a háta mögött fejezte be középiskolai tanulmányait, és szerencséjére ezek után is foglalkoztatták őt. Jóformán minden nagyobb ’60-as/’70-es években futó tévésorozatban felbukkant, de karrierje csak 1981-től indult be igazán. Ugyanis ebben az évben kereste meg őt egy bizonyos John Carpenter (a Halloween, A köd, az Elpusztíthatatlanok vagy éppen Az őrület torkában rendezője), hogy bújjon a törvényen kívüli Snake Plissken bőrébe.

Goldie Hawn, Kurt Russell (Fotó: AmoMama)

A Menekülés New Yorkból máig egy zsigerig hatoló akciófilm, ami magán viseli az összes forma- és stílusjegyet, amikért a ’80-as éveket csak szeretni lehet. A film és a macsó karakter pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy Russell további ajánlatokat kapjon. A dolog, a Nagy zűr kis Kínában, A vasmacska kölykei után egész Hollywood megismerte karakteres arcát és utánozhatatlan orgánumát. Az olyan sikermozikkal a háta mögött pedig, mint a Tango és Cash, a Lánglovagok, a Tombstone: A halott város, a Forrest Gump (amiben Elvis hangját kölcsönözte) vagy éppen a Csillagkapu, az egész világ is csatlakozott ehhez az ismertséghez. Utóbbi időben a Grindhouse: Halálbiztos, a Csontok és skalpok, az Aljas nyolcas, a Mélytengeri pokol, A galaxis őrzői vol. 2, a Karácsonyi krónikák vagy éppen a Volt egyszer egy Hollywood az igazán kiemelkedő filmes remekművei. Elvileg visszavonulni szeretne, mi pedig titkon reméljük, hogy ez nem egyhamar fog bekövetkezni. Isten éltesse Kurt Russell-t 70. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Kurt Russell (Fotó: Deadline)