Várkonyi András, akit az ország ma már csak Vili bácsiként emleget, 1949. július 26-án látta meg a napvilágot Székesfehérváron. Édesapja, Várkonyi Endre Aranytoll-díjas újságíró, édesanyja lektor volt. A nagy műveltségű szülőknek, és az otthoni könyvtáruknak köszönhetően nagyon hamar megtanult olvasni, és egészen fiatalon megszerette az irodalmat, a művészeteket, az írást. Iskoláit Budapesten végezte, tanulója volt az egykori Kossuth Zsuzsa Gimnáziumnak, ott ismerkedett meg a színészettel a színjátszó szakkörben. Ezután került a Pinceszínházhoz, ahol alig 18 évesen együtt játszhatott a kor nagy művészeivel és feltörekvő tehetségeivel.

Az érettségi után fizikai munkát vállalt, és pármondatos szerepeket játszott a Vígszínházban, majd egyszerre vették fel a Színművészeti Főiskolára (ma Egyetem), földi kísérőnek a Ferihegyi Repülőtérre, és bemondó-gyakornoknak a Magyar Rádióba. A három út és lehetőség közül a legelsőt, ahogy egy interjúban elmondta, a “kalandot” választotta. Színműs időszaka pedig tényleg elég kalandosra sikeredett. Pártos Géza osztályába járt, ám botrányai miatt nem fejezte be a főiskolát, így végzettség nélkül próbált szerencsét. Először a békéscsabai, majd a kaposvári színházhoz került, az ottani egyik kollégájával pedig nyaranta bárokban zenéltek a Balatonnál. Az egyik ilyen fellépés során kapott felkérést a Vidám Színpadtól, és ezzel egy időben nyert felvételt az ELTE Bölcsészkarára. 1973-tól 1984-ig a Vidám Színpad művésze volt, majd utána két évig dramaturgként dolgozott, egyik színművéből, a Szupermancsból 1990-ben előadás is készült Buss Gyula és Pálos Zsuzsa főszereplésével.

Várkonyi András és Fodor Zsóka mint Vili bácsi és Magdi anyus a Barátok köztben

Színpadi szerepei mellett gyakorta láthatjuk a tévéképernyőkön és a mozivásznon is. Játszott a Kisváros, a Nyolc évszak és a Patika című sorozatokban, első, hosszú ideig tartó szerepét a Szomszédokban kapta, az Alkotás presszó egyik törzsvendégét, Sztogramot játszotta 1988 és 1996 között több alkalommal is. A nagy áttörtést és az országos ismertséget az 1998-ban indult Barátok közt hozta meg számára, amiben már több mint húsz éve alakítja Kertész Vilmost, azaz Vili bácsit. Az RTL Klubon ma is látható szappanopera csapatában már csak négyen vannak azok, akik a kezdetektől fogva láthatók a történetben, ezen színészek egyike Várkonyi András.

Több nyelven is beszél, így a magyar produkciók mellett a hazánkban forgatott külföldi filmekben és sorozatokban is fel-fel tűnik, játszott A templomos lovagok kincsében, A katedrálisban és a Robin des Bois, la véritable histoire című francia komédiában is. Szerepei mellett rendszeresen szinkronizál, ő volt például az RTL Klubon nagy sikerrel futott krimisorozat, a Castle egyik állandó szereplőjének, Montgomery kapitány hangja, de hallhattuk az Esmeraldában (Melesio), a Volt egyszer két Németországban (Markus Fuchs) és A Célszemélyben (Fusco) is. 2011-ben Borkóstoló címmel zenei albumot jelentetett meg, a lemez címadó dalához pedig videoklip is készült, melyben ő volt a főszereplő.

Kiemelt kép: Várkonyi András mint Vili bácsi (fotó: RTL Magyarország)