Diane Keaton az utóbbi években hasonló útra tévedt a filmes karrierjét illetően, mint Meryl Streep, Nicole Kidman vagy éppen Robert De Niro. A kezdet kezdetén sikert sikerre halmozott, megannyi felejthetetlen klasszikus és örök érvényű moziban mutatta meg színészi tehetségét, majd midőn őszülni kezdett a haja, igent mondott a pocsék filmekre is. Ennek ellenére egyikőjüknél sem lehet letagadni, hogy mit tettek le az asztalra, és mivel ma 75 szál gyertya ég Keaton tortáján, vegyük is sorra ezeket az alkotásokat.

Diane Keaton (eredeti családnevén Hall) kapcsán abszolúte helytálló azt mondani, hogy egyszerre futott be a nála tíz évvel idősebb Woody Allennel. Ketten együtt csinálták meg a szerencséjüket az Álomgyárban, és még azután is sokáig együtt dolgoztak, miután kiderült, hogy egy boldog párt nehezen tudnak alkotni. Habár Keaton már a legelső A keresztapában is feltűnt egy mellékszerep erejéig (ő alakította Michael Corleone vagyis Al Pacino második feleségét), az ugyanebben az évben kiadott Játszd újra, Sam! hozta meg a neki kijáró sikert és népszerűséget. Ezek után Woody Allen oldalán megállíthatatlan volt és karrierje legjobb szerepeit is ebben az időszakban kapta.

Diane Keaton, Woody Allen - Annie Hall (Fotó: IMDb)

Diane Keaton, Woody Allen – Annie Hall (Fotó: IMDb)

A fergeteges A hétalvó, A keresztapa 2 és a Szerelem és halál után következett az Annie Hall, ami kétség kívül minden idők egyik legjobb filmje. Keaton a címszereplő alakításáért be is zsákolta a legjobb színésznőnek járó Oscart, ami után folyamatosan csörgött a telefonja egy-egy újabb szerep kapcsán. A Belső terek, a Manhattan, A rádió aranykora, a Rejtélyes manhattani haláleset, a Minden végzet nehéz is mind-mind kiemelkedik filmográfiájából, de láthattuk még a Félig üres vagy éppen Az ifjú pápa sorozatokban is. És habár az utóbbi időben nagyítóval kell keresni a jó filmjeit, azért még titkon reméljük, előbb-utóbb visszafordul a „helyes” útra. Isten éltesse Diane Keatont 75. születésnapja alkalmából!

Kiemelt kép: Diane Keaton (Fotó: Today Show)