„Azt mondja, vesztes vagyok. Mert utálom azt a rohadt állásomat, mert nem tisztel a családom, mert egy város átkozza a napot, amikor megszülettem? Lehet, hogy maga vesztesnek lát, de hadd mondjak valamit. Minden reggel, amikor felkelek, tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám, a lefekvés. Tehát felkelek, bedobom a felvizezett kávét és a félig jeges vajas süteményt. Beülök a kocsimba és igyekszem meggyőzni, hogy benzin nélkül is tud menni. (…) Sose lesz belőlem híres focijátékos, és sose fogom érezni egy gyönyörű nő érintését (…). De vesztes nem vagyok! Mert mindennek dacára, én meg a többi emberke, aki mind más akart lenni, mint ami, mégis itt vagyunk, és azt csináljuk, amit nem akarunk, heti 40 órán át életfogytiglan. És a tény, hogy nem röpítek golyót a fejembe (…), az tesz győztessé!”

Ed O’Neill nevével azonnal egybenőtt Al Bundy karaktere, és egyáltalán nem véletlenül. Ha a mai nap a 75. születésnapját ünneplő színész csak és kizárólag ezt az egy figurát játszotta volna el élete és karrierje során, akkor is hálásak lehetnénk neki. De szerencsénkre O’Neill nem állt meg itt. Már a legelső, debütáló filmje (William Friedkin – Az ördögűző rendezőjének – Portyán című alkotása) is elismerésre méltó, de még a Kutyám, Jerry Lee-ben, sőt a Wayne világban-mozikban is fel-felbukkant. Ám az 1987-es Rém rendes család sorozattal örökbe beírta magát a történelembe.

Katey Sagal, Ed O’Neill – Rém rendes család (Fotó: BundyNews)

A cinikus, zsémbes és magának való Al Bundy figurája halhatatlan státuszt kölcsönzött O’Neill-nek, aki a ’97-es lezárást követően azon volt, hogy kikerüljön ebből a skatulyából. A csontember, Az elnök emberei, valamint a felejthetetlen szinkronszerepei (Rontó Ralph, Szenilla nyomában, Ralph lezúzza a netet) mellett be kellett látnia, hogy hozzá a cinikus, zsémbes és magának való karakterek állnak a legközelebb. Így 2009-ben kezdetét vette a Rém rendes család testvérsorozata, a Modern család. A dokumentarista stílus, illetve a rengeteg szerethető és egyáltalán nem elbagatellizált szereplő miatt nézők millió rajonganak mind a mai napig ezért a szériáért, ami tényleg üde színfolt a sitcomok műfajában. Isten éltesse Ed O’Neill-t 75. születésnapja alkalmából, mi szeretnénk neki üzenni, hogy nem vesztes – egy kicsit sem.

Kiemelt kép: Ed O’Neill – Modern család (Fotó: The LhoX)