A világon nincs az az ember, aki ne hallott volna már Oklahoma legnépszerűbb, legismertebb szülöttjéről, Chuck Norrisról – persze elsősorban a róla készült faviccek garmadájáról, és nem éppenséggel a ZS kategóriás filmjeiről. Kevés színész, még kevesebb celeb ér el akkora felkapottságot és világméretű szeretetet, mint Norris, akit pontosan az tett ennyire közkedvelt sztárrá, amiért beskatulyázták: a blőd, teljesen logikátlan, már-már könnyfakasztóan puritán akciófilmjei miatt. A texasi kopó ma töltötte be a kerek 80-at, és születésnapja alkalmából elidőztünk egy kicsit életművén.

Chuck (vagy polgári nevén Carlos Ray) Norris fejében még a csírája sem volt meg annak a gondolatnak, hogy ő a kezdetektől színészetre adja a fejét. Katona volt, pontosabban katonai sebész, és a dél-koreai háborúban is szolgált. A háború alatt mutatott érdeklődést a küzdősportok iránt, emiatt rendszeresen eljárt edzésekre is. Miután egy néhány sportból feketeöves lett, hazatérve is sebészként tengődött, mikor is az egyik Long Beach-i harcművészeti bemutatón találkozott magával Bruce Lee-vel, aki épp egy megfelelő ellenfelet keresett az 1972-es A sárkány útja című filmjébe.

Miután Lee lebeszélte Norrisszal, hogy szerepeljen filmjében, Hollywood leglazább és egyben legstílusosabb színésze, Steve McQueen (A nagy szökés, Pillangó, A hét mesterlövész) győzte meg, hogy végezze el az MGM Stúdió színésziskoláját. Úgy is tett, és ezek után nem volt megállás, nem telt el olyan év, hogy ne láthattunk volna a moziban egy (többször kettő) Chuck Norris filmet. Az ütközetben eltűnt, a Néma düh, a Delta kommandó, Az elnök zsoldosa és persze a Walker, a texasi kopó sorozata írta be őt a filmtörténelembe. Külön érdekesség és megmosolyogtató pillanat volt, mikor Norris feltűnt Sylvester Stallone The Expendables – A feláldozhatók 2 filmjében, ahol is elmondta, hogy őt megmarta egy királykobra, majd „5 gyötrelmes, kínok közt eltöltött nap után … a kobra kimúlt”. Isten éltesse Chuck Norrist, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Chuck Norris (Fotó: 24.hu)