Az ember, aki 20 éve elhatározta, hogy tovább nem öregszik – és bejött neki. Mindnyájunk szeretett nagyapja, aki még a legrosszabb, legócskább filmet és sorozatot is fel tudja dobni jelenlétével. Az X-Men- és a Star Trek-széria ikonikus színésze, Sir Patrick Stewart a mai nap töltötte be kereken a 80-at, és ezen felbuzdulva, illetve ezzel boldog születésnapot kívánna neki, tekintsünk végig karrierjének főbb állomásain és szakaszain.

Mint oly sokan mások, Sir Patrick Stewart is színházi színészként kezdte a pályafutását, méghozzá már elég fiatalon, egészen pontosan 11 évesen. Ekkortájt figyelt fel rá a brit színjátszás, és be is vették a köreikbe, így rengetegszer lehetett őt látni színpadon (például kollégájával és jó barátjával, Ben Kingsley-vel is együtt). A ’70-es évektől kezdett el dolgozni a BBC-nél, ami végül oda vezette Stewartot, hogy 1987-ben Jean-Luc Picard, azaz az Enterprise Csillagflotta kapitánya bőrébe bújhatott (Star Trek: Az új nemzedék).

A Star Trek-széria világszinten népszerűvé tette a színészt, aki ezek után bátran válogathatott a felajánlott szerepek között. Így felbukkant a Robin Hood, a fuszeklik fejedelmében, az Összeesküvés-elméletben, az 1998-as Moby Dickben (ahol Ahab kapitányt játszotta), majd 2000-ben jött az X-Men: A kívülállók és Charles Xavier karaktere. Stewart a mutáns figurával legalább akkora népszerűségre tett szert, mint anno Picarddal, ha nem nagyobbra. A nagy blockbustereken és popcorn mozikon kívül pedig a színész rendre mindig felbukkan egy-egy kis költségvetésű, független filmben is, mint például amilyen a 2011-es Green Room is volt (ahol egy neonáci bandavezért alakított). Isten éltesse Sir Patrick Stewartot 80. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Sir Patrick Stewart (Fotó: Twitter)