William Shatner egy fantasztikus ember, egy színész ikon. Annak ellenére, hogy filmográfiája nem olyan színes-szagos és változatos, mint megannyi kollégájáé, filmtörténeti szerepe mégis megkérdőjelezhetetlen. (Már csak a karakteres arca miatt is, aminek még a John Carpenter-féle Halloween-filmek ikonikus gonoszához is köze van.) A Star Trek azonnal egybenőtt a nevével, és még akkor is egybenőtt volna, ha lettek volna ezen kívül is emlékezetes szerepei. Hiszen Shatner egész karrierjét és életét ennek a sci-fi univerzumnak szentelte, ami persze nem teljesen igaz, de mégis. Ma ő töltötte be a kereken 90. életévét, mi pedig felköszöntés gyanánt elmerengtünk azon a bizonyos USS Enterprise csillaghajó fedélzetén.

A Montréalban született színész már az 1950-es évektől kezdve szerepelt különféle tévé- és mozifilmekben. 1961-ben például egy igazán kirívó és bicskanyitogató alkotásban, az Ítélet Nürnbergben c. moziban is szerepelt. Viszont karrierformáló szerepe csak 1966-ban találta meg, hiszen ekkor vette kezdetté a legelső Star Trek sorozat. James T. Kirkként, vagyis a USS Enterprise csillaghajó parancsnokaként sci-fi rajongók milliónak tette boldoggá gyerek- és felnőttkorát, amiért nem lehetnek elég hálásak. A ’69-ben véget ért széria után további hét, erre ráépülő mozifilmben is szerepelt, sőt később még Shatner maga is írt különféle Star Trek regényeket.

William Shatner – Star Trek (Fotó: Star Trek)

Idehaza inkább T. J. Hookerként volt népszerű az azonos című sorozatból (ami 1982 és 1986 között futott). A modernebb alkotásai közül pedig egyértelműen a Boston Legal: Jogi játszmák széria emelkedik ki a leginkább. Már csak amiatt az irigylésre méltó tény miatt is, hogy Emmy- és Golden Globe-díjat is nyert Denny Crane megformálásáért. Hogyha pedig a magyar szinkronokat vesszük alapul, Shatnert Sörös Sándor és Vass Gábor mellett az aranyhangú Szersén Gyula szólaltatta meg, aki sajnálatosan mindössze pár napja hunyt el. Isten éltesse William Shatnert 90. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: William Shatner (Fotó: 24.hu)