Én sosem akartam színész lenni – sőt még most sem akarok. Egyszerűen nem tudok ráérezni. Egy színész valaki mássá akar válni. Én meg csak egy énekes-táncos férfi vagyok, és imádok önmagam lenni – mást úgyse tudok csinálni.” – Szinte hihetetlen és már-már elképzelhetetlen, hogy minden idők talán leghíresebb és legtehetségesebb komikusa és showmanje, maga Dick Van Dyke ma ünnepli a 95. (!!) születésnapját. Kérdés nélkül, magától adódik, hogy elmerüljünk ennek a megkerülhetetlen figurának az életében és karrierjében, aki még 93 évesen is úgy tudott táncolni a Mary Poppins visszatérben, hogy a néző álla leesett.

Az Illinois állambeli Danville-ben született a kis Richard Wayne Van Dyke, aki később lerövidítette nevét Dickre. Már kiskorában kitűnt a fellépési és az előadói hajlamaival, imádott szerepelni, a család ismertségi körének (még Gene Hackman is rokoni kapcsolatban volt velük) hála pedig bekerült a rádióba. Fergeteges showműsorokat dobott össze, amiknek egy részével persze kihúzta a gyufát néhány öltönyösnél, de az ismertségnek és a népszerűségnek hála egyenesen utat kínáltak neki a Broadwayre.

Dick, ahogy az éteren át, úgy a színpadon is kenyérre tudta kenni a közönséget, akik a hasukat fogták a zenés-táncos humoros műsoraitól, és a könnycseppeket törölték a szemükből. Nem telt bele sok idő, és már a tévé is leszerződtette, sőt saját showt és (hellyel-közzel) szabad kezet is adtak neki, csak csináljon műsorokat. Így született meg a legendás The Dick Van Dyke Show, amely öt évadot és 158 epizódot élt meg – plusz egy évfordulós különkiadást is. Innentől pedig nem volt megállás Dick számára; nem telt egy úgy év, hogy ne szerepelt volna egy vagy több mozifilmben és sorozatban.

Dick Van Dyke (Fotó: USA Today)

Dick Van Dyke (Fotó: USA Today)

A Mary Poppins-filmek, az Alfred Hitchcock bemutatja, a Válás amerikai módra, a Columbo, a Csodakocsi, a Dick Tracy, a The Van Dyke Show, a Halálbiztos diagnózis vagy éppen a Most nevess!, vagyis Jim Carrey – sajnos – elkaszált sorozata. Mindezekből is tisztán kirajzolódik, hogy maga Van Dyke nem a csillogást, a hírnevet vagy a tökéletes filmeket/szériákat kergette életében. Ő mindössze jól akarta érezni magát azáltal, hogy a közönség is jól érezte magát. És ez összejött neki – hiánytalanul! Isten éltesse Dick Van Dyke-ot 95. születésnapja alkalmából! Habár továbbra is virgonckodik a táncparketten, azért vigyázzon magára.

Kiemelt kép: Dick Van Dyke (Fotó: People)