A mostani születésnapi rovatunkban egy igazán különleges színésznőhöz érkeztünk el – ezt pedig nem csak az életkora miatt mondhatjuk el. Amellett, hogy Angela Lansbury ténylegesen a 95. életévébe lépett (ezzel a „csak” a 90 éves Clint Eastwoodot is lekörözte), kevés hozzá hasonlóan tehetséges és színes filmográfiát maga mögött tudó színész létezik. Több mint 100 filmes és ki tudja, mennyi színházi szerepe mellett Lansbury díjat díjra halmozott élete során, sőt még a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatát is megkapta – egyenesen II. Erzsébet királynőtől.

Angela Lansbury már kiskora óta dédelgetett színész és előadói ambícióit mindkét szülője támogatta, így nem is volt kérdéses, hogy milyen irányban fog tanulni. A tánciskola mellett ének- és színművészeti iskolába is járt, majd a kisebb-nagyobb családi fennakadások (például a szülei válása), a költözések, újraházasodások, zsarnokoskodások után Lansbury az anyjával és testvéreivel Amerikába utazott (menekült). Itt pedig az alkalmi munkák közben rámosolygott a szerencse, hiszen a család ismertségi körének köszönhetően castingrendezőkkel került össze, innen pedig már csak egy lépés volt az 1944-es Gázláng egyik mellékszerepe.

Lansbury lassan építette karrierjét, mind a kamerák előtt, mind pedig a színpadon. Utóbbi kapcsán fellépett musicalekben, a Broadwayen, a West Enden, és szám szerint öt Tony-díjat be is zsebelt. Filmek esetében 1962-ig kellett várni az igazi nagy durranásra, vagyis A mandzsúriai jelöltre (de persze előtte is számtalan igazán kiemelkedő alkotásban is játszott – pl. a Dorian Gray képében, A három testőrben vagy Az apokalipszis négy lovasában). Innentől viszont nem volt megállás: évente kettő, de akár három moziban is szerepelt, sőt még a tévésorozatokat (Magnum, Az UNCLE embere, Különleges ügyosztály) sem vetette meg. A Halál a Níluson, A szépség és a szörnyeteg, az Anasztázia, a Nanny McPhee: A varázsdada vagy éppenséggel a 2018-as Mary Poppins visszatér is csak néhány említés a filmjei közül. Isten éltesse Angela Lansburyt 95. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki, vigyázzon magára!

Kiemelt kép: Angela Lansbury (Fotó: Closer Weekly)