Tegnap a Katona József Színház adott otthont a Bosszúállók filmek szereplőinek magyar hangjai által összehívott sajtótájékoztatónak, ahol Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SziDosz) Szinkron Alapszervezetének elnöke a sajtó köszöntése után felolvasta az összefogás résztvevői által támogatott kiáltványt. A rendezvényen részt vett Fekete Ernő (Robert Downey Jr./Tony Stark – Vasember), Nagy Ervin (Chris Hemsworth/Thor), Simon Kornél (Benedict Cumberbatch/Dr. Stephen Strange – Doctor Strange), Széles Tamás (Paul Rudd/Scott Lang – Hangya), Miller Zoltán (Chris Pratt/Peter Quill – Űrlord), Csondor Kata (Scarlett Johansson/Natasha Romanoff – Fekete Özvegy), Baráth István (Tom Holland/ Peter Parker – Pókember), Mórocz Adrien (Brie Larson/Carol Danvers – Marvel Kapitány), Takátsy Péter (Don Cheadle/James Rhodes – Hadigép) és Kőszegi Ákos (Josh Brolin/Thanos). Zámbori Soma (Chris Evans/Steve Rogers – Amerika Kapitány), Csőre Gábor (Tom Hiddleston/Loki) és Stohl András (Jeremy Renner/Clint Barton – Sólyomszem) nem tudtak személyesen megjelenni, de támogatásukról biztosította az újságírókat Rajkai Zoltán, aki Mark Ruffalónak, a Bruce Bannert és Hulkot egyszerre megformáló színésznek kölcsönzi a hangját.

A Bosszúállók magyar hangjai (Fotó: Várady Nikolett)

A színművészek a kiáltványban a magyar szinkronhang állami védelmét és a szinkronizálás hivatalos szakmai elismerését kérik, egyúttal összefogásra szólítják fel az ezen a területen dolgozó valamennyi alkotót a szinkroniparban kialakult jogtalan szerződéses gyakorlat ellen. Fontos, a szakmát érintő problémákra is felhívják a figyelmet: a szinkronizálással összefüggő tevékenységeket végző szakembereknek ma nincs szakmai besorolásuk, nincs vagy töredékes az oktatásuk, nem vonatkozik rájuk semmilyen szakmai előírás vagy minőségbiztosítási rendszer.

A Bosszúállók magyar hangjai elsősorban ezek miatt a tényezők miatt veszélyeztetve látják a magyar filmek szinkronjának jövőjét, véleményük szerint teljesen ellehetetlenülhet, vagy akár meg is szűnhet a magyar kultúra részét képező szinkron, ezáltal pedig a magyar nyelv védelme sem biztosítható, melyet az Alaptörvény szerint garantálni kell. A kiáltványt aláíró színművészek célul tűzték ki, hogy a szinkroniparban kialakult kizsákmányoló, a gazdasági erőviszonyokkal visszaélő gyakorlatot megváltoztatják, és kivívják a mindenkit megillető tisztességes munkafeltételeket, legyen szó anyagi vagy jogi kritériumról.

Csondor Kata, Nagy Ervin és Fekete Ernő (Fotó: Várady Nikolett)

Ennek érdekében összefogásra szólítják fel a szinkron területen dolgozó alkotókat, szakembereket. Azt kérik, hogy ne hagyják magukat kizsákmányolni, csak és kizárólag törvényes, kölcsönösen kialkudott feltételeket tartalmazó szerződéseket írjanak alá a stúdiókkal. A Bosszúállók magyar hangjai egyúttal kérik a magyar nézők támogatását is.

A sajtótájékoztató további részében jó hangulatú beszélgetés keretén belül a művészek meséltek az őket eddig ért kellemetlenségekről és nehézségekről. Szó esett a 30 éve nem emelkedő bérekről, a profit maximalizálása érdekében történő folyamatos nyomásgyakorlásról, amelynek a színészek és a szakemberek a megrendelők és a szinkronstúdiók részéről vannak kitéve, illetve arról is, hogy a szakmában milyen óriási feszültség gyülemlett fel a fenti okokból kifolyólag.

A SziDosz Szinkron Alapszervezet kidolgozott stratégiával kívánja a viszonylagos létminimumra elért szinkronszakma problémáit megoldani, biztosította Rajkai Zoltán a sajtótájékoztatón megjelent újságírókat.

Baráth István és Miller Zoltán (Fotó: Várady Nikolett)

Kiemelt kép: Rajkai Zoltán (Fotó: Várady Nikolett)