A Magyar Kultúra Napja alkalmából az M5 csatornán szerdáról csütörtökre virradóan, vagyis január 23-án hajnalban több, a magyar színházi és művészeti élettel foglalkozó dokumentumfilm kerül adásba.

2 óra 15 perckor „Megújult a Kaposvári Csiky Gergely Színház” címmel lesz látható Bányász Barna Zsolt dokumentumfilmje, amely bemutatja a színház épületének három évig tartó restaurálása és modernizálása után, 2019 novemberében tartott avatás történelmi pillanatát, a korszerűsítés összetett munkáját, egyben felidézi a színház legendás korszakát, ahogy az új, ünnepi díszévad elindulásába is betekintést enged. Fél órával később, 2 óra 45 perckor kezdődik majd a „…Csak tiszta forrásból” című műsor, amelyből a 25 éves Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház történetét ismerhetjük meg jobban.

Hajnali negyed négykor Bányász Barna Zsolt másik dokumentumfilmjét (A Nemzeti Színház a Szentpétervári Színházi Olimpián) vetítik. 2019-ben a Nemzeti Színház meghívást kapott a Színházi Olimpiára: a Vidnyánszky Attila rendezte Rocco és fivéreit szeptember 27-én és 28-án játszotta a társulat a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban, Oroszország első számú nemzeti színházában. Az M5 tudósításból különlegességek és kulisszatitkok derülnek ki az azonos című film alapján készülő színpadi változatról, az utazásról és a produkció fogadtatásáról, továbbá szó lesz a Nemzeti Színház és az orosz házigazda együttműködéséről, a Színházi Olimpia eredményeiről és arról a tervről, hogy a következő, 2023-as világtalálkozót Budapest szervezhesse meg.

4 óra 20 perckor Buzási Zoltán Izraelből szeretettel… – Magyar Napok Tel-Avivban című, 25 perces alkotását tekinthetjük meg. Az izraeli magyar kulturális évad eseményei közé illesztett, háromnapos program a magyar művészeti és kulturális élet sokszínűségét igyekezett bemutatni. Az immár szokásosnak mondható programsorozat fiatalos módon hozta el az izraelieknek mindazt, ami magyar, miközben számos programjával a családok minden generációját megcélozta. Az Izraeli Magyar Kulturális évad lezárásához közeledve a Magyar Napok az évad legmozgalmasabb programkínálatnak bizonyult Izraelben. Ennek hangulatát mutatja be a film.

Kiemelt kép: A kaposvári Csiky Gergely Színház épülete (fotó: Csiky Gergely Színház)