Hamarosan izgalmas kiadással jelentkezik a Natioanl Geographic sorozata, az Elátkozott helyek atlasza, amelyben Sam Sheridan író és kalandor a világ néhány sötét, egyesek szerint elátkozott helyére látogat el és megvizsgálja, hogy mi valós a legendákból. A következő mítosz középpontjában Drakula fog állni. 

Drakula legendáját Bram Stoker ír szerző teremtette meg 1897-es regényével, vámpírfigurája ugyanis világhírre tett szert az azóta eltelt évtizedekben. De mi szolgált ihletforrásként a karakter megalkotásához? Bár Drakula Stoker fantáziájának szülötte, azonban egy valós személyről, III. Vladról, azaz “Karóbahúzó Vladról” mintázta a főhőst, aki Havasalföldi fejedelemként uralkodott a 15. században. Legfőképpen kegyetlen cselekedeteiről kapta, ugyanis már a kisebb vétségekért is, mint például a lopás, karóbahúzásra kárhoztatta az elkövetőt. 

A NatGeo műsorának “Karóbahúzó Vlad átka” című epizódjában ennek a háttérnek jár utána Sam Sheridan, kutakodásához pedig segítségül hívja a genetika legújabb eredményeit is. A premier december 19-én, szombaton, 21:00-től lesz látható a National Geographic csatornán. 

Kiemelt kép: “Drakula kastélya” (Fotó: National Geographic/Doug Glover)