A Magyar Média Mecenatúra támogatásával valósult meg Pajer Róbert legújabb alkotása, A merénylet című tévéfilm, melynek premierje szeptember 10-én, hétfőn 21 óra 25 perckor lesz a Duna Televízió műsorán. A 2018-ban készült film a sokak által szeretett Erzsébet királyné haláláról szól, a televíziós premierje pedig napra pontosan a Sissi ellen elkövetett merénylet 120. évfordulóján lesz.

Ausztria császárnéját, Magyarország apostoli királynéját 1898. szeptember 10-én szúrta szíven Luigi Lucheni olasz anarchista. Sissi és társalkodónője, a magyar Sztáray Irma egy genfi szállodából léptek ki, amikor egy fiatalember nagy lendülettel nekik szaladt, fellökve az idős uralkodónét. A szállodába álnéven bejelentkező Sissit a járókelők segítették talpra, ő pedig három nyelven is köszönetet mondott nekik.

Ezután Sztárayval elindultak a száz lépésre lévő állomás felé, hajóra szálltak, ahol Sissi elájult. A társalkodónő bevitte őt a kabinba, levette a fűzőt róla és ekkor látta, hogy az asszony bal melléből vér szivárog. A hajó visszafordult, Sissit visszavitték a szállodába, de a kiérkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A merénylet híre nemzetközi sajtóvisszhangot keltett, az emberek nem értették, miért így kellett meghalnia a politikába be nem avatkozó, tragikus sorsú királynénak.

A merénylet című tévéfilm a történetet a társalkodónő, Sztáray Irma visszaemlékezéseként meséli el. Sztárayt Timkó Eszter alakítja, Sissit Kováts Adél játssza, míg a merénylőt Csőre Gábor formálja meg. További szerepekben láthatjuk majd többek között Cserna Antalt, Lux Ádámot, Fazekas Istvánt, Dózsa Zoltánt, Schnell Ádámot, Sághy Tamást, Előd Álmost, Jakab Csabát és Karácsonyi Zoltánt is.

Kiemelt kép: Kováts Adél, Timkó Eszter és Csőre Gábor (fotó: Szabó Adrienn)