Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikersorozata lett a Doktor Murphy. Az amerikai orvosos dráma 2017 szeptemberében debütált az Egyesült Államokban és részről részre 10 millióan követték figyelemmel az autista orvos nem mindennapi hőstetteit. A produkció nagyon hamar végigsöpört mindegyik kontinensen és 63 ország tévézőinek szokásait vizsgálva 2018 legnézettebb drámája lett a világszerte elért 47,7 millió nézővel. A Doktor Murphy hazánkban tavaly nyáron került először képernyőre, és elképesztő nézőszámot produkált hétről hétre az RTL Klubon. A második évad mind a tengerentúlon, mind hazánkban alacsonyabb nézettség mellett futott, ám a sorozat sikere töretlen, ezt mutatja az is, hogy Törökországban elkészítik belőle a helyi változatot.

Taner Ölmez A szultána című sorozatban

Nem ritka, hogy valamelyik népszerű nemzetközi sorozatból leforgatják a török verziót. Az elmúlt években bemutatták a Narancsvidék (Medcezir), a Shameless – Szégyentelenek (Bizim Hikaye), a Gossip Girl – A pletykafészek (Kücük Sirlar), A Grace klinika (Doktorlar) és a Tears of Heaven (Cennet) török kultúrára, a helyi viszonyokra igazított változatát. A török Doktor Murphyt a magyar nézők számára kevésbé ismert szériákat gyártó MF Yapim cég készíti, a forgatókönyvet az Ezel – Bosszú mindhalálig és az Egy ellopott élet című sorozatokon is dolgozó Pinar Bulut írja, a rendező pedig Yusuf Pirhasan lesz. A címszerepet a ranini.tv információi szerint Taner Ölmez alakítja, akit a magyar nézők a TV2-n vetített A szultánából ismerhetnek, ő játszotta II. Oszmán szultánt.

Az amerikai, és az eredeti koreai Doktor Murphy (fotó: ABC és SBS)

A Doktor Murphy török változata a tervek szerint szeptemberben indul a török FOX csatornán. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az alkotók az amerikai verziót, vagy az eredeti, dél-koreai formátumot veszik-e alapul. Az Amerikában The Good Doctor címen futó produkció ugyanis feldolgozás, a Doktor House ötletgazdája készítette el a 2013-as, többszörösen díjnyertes ázsiai széria adaptációját.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Taner Ölmez (fotó: Facebook)