A Manhattan terven dolgozó magyar fizikus és éles eszű géniusz, Szilárd Leó életét vinné filmre Hartung Attila rendező, Iványi Petra producer és Veres Attila író, forgatókönyvíró.

A Láncreakció című film előreláthatóan Szilárd Leó életét fogja bemutatni, azonban a lineáris dramaturgia helyett a készítők célja a fizikus életének izgalmasabb pillanatait feldolgozni. Ennek köszönhetően az atombomba kifejlesztésén dolgozó tudóst nem egy amerikai típusú hősként, hanem egy európai típusú gondolkodó emberként fogják ábrázolni.

Szabó Tomi vágó barátommal sokat szoktunk történelemről beszélgetni, felmerült a Manhattan terv, illetve a magyar tudósok szerepvállalása a projektben.” – emlékezett vissza Hartung Attila a Filmhu-nak nyilatkozva. – „Elkezdtem olvasgatni a témában, így jutottam el Szilárd Leóhoz, akit több szempontból is érdekesebbnek találtam, mint magát a tervet. A személyisége fogott meg. Szilárd karakterének ellentmondásai, hozzáállásának változásai azok, amik kifejezetten érdekelnek. Egy jövőbe látó, éles eszű géniusz volt, nyughatatlan szenvedéllyel.

A készítők szerint a film tervezete már készen van, de türelmesnek kell lenni, hiszen az írói munka oroszlánrésze még hátravan. „Van egy first draftunk, most kezdünk el belemenni dramaturgiailag, jogilag és megvalósítási szempontokból, hosszú út áll előttünk.” – mondta el a producer, Iványi Petra.

Kiemelt kép: Szilárd Leó 1945-ben (Fotó: AP)