Csákberényben, eredeti helyszíneken forgatták az Ítélet és kegyelem című tévéfilmet, melyet a Vörösmarty Színház készített a B&L Line Kft.-vel együttműködve.

A tévéfilm a Nemzeti Filmintézet színházak támogatására kiírt pályázatának keretében jött létre, melynek célja, hogy a színházi és a filmes szakemberek számára egyaránt munkalehetőséget biztosítson a koronavírus-járvány idején, és hogy a kultúra különböző területein alkotókat összefogásra ösztönözzék. A 70 perces produkció forgatókönyvét Pataki Éva és a rendező, Szikora János írta a színház Perelj, Uram! című előadása alapján. A történet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik kevesek által ismert epizódját meséli el: Csákberény maroknyi népe hiába próbálta hősiesen megvédeni szabadságát és kivívott jogait, a császári zsoldosok bevonultak a faluba, és letartóztattak két lázadó papot, akik annak ellenére sem váltak árulóvá, hogy tudták, milyen sors vár rájuk. „Ez egy valós történet, az itt élő emberek története, akik immár százötven éve nem feledik azt. A történet most a filmnek köszönhetően országos ismertséget kap és végre méltó emléket állít a hősöknek.” – mondta el Szikora János.

A forgatás során több nehézséggel is szembe kellett néznie a stábnak, a rendező ugyanis elkapta a koronavírust, ami miatt a rendezés egy ideig online formában zajlott. Bár a forgatás végül sikeresen befejeződött, Szikora szerint a neheze még csak most jön: „a több mint 700 vizuális Lego kockából most születik meg a film a vágódeszkán.” Most több hónapos utómunka veszi kezdetét, az alkotók pedig remélik, hogy a végeredményt a ’48-as forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én láthatja majd a nagyközönség. Az Ítélet és kegyelem című tévéfilmben a főszerepet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Gáspár Sándor, valamint Imre Krisztián játssza, mellettük pedig feltűnnek a Vörösmarty Színház társulatának színészei, a Szabad Színház társulatának tagjai, illetve csákberényi statiszták is.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Ítélet és kegyelem című tévéfilm forgatásáról (Fotó: Torma Sándor)