Zurbó Dorottya (Könnyű leckék) A monostor gyermekei után ismét Bhutánban tervez dokumentumfilmet forgatni. A különös főszereplők ezúttal hivatásos „boldogságügynökök”, akik a lakosság boldogságszintjét hivatottak felmérni.

A Bruttó Nemzeti Boldogság című dokumentumfilm középpontjában a Boldogság Minisztérium nevű szokatlan intézmény áll. Zurbó Dorottya 2019 ősze óta kutatja a témát a bhutáni társrendezővel, Arun Bhattarai-jal. A film megjelenését valamikor a jövő évre tervezik. A film két, felméréseket készítő “boldogságügynököt” fog követni: Amar és Gunaraj együtt, házról-házra járják be az elszigetelt Himalája-beli falvakat. Rajtuk keresztül ismerkedünk majd meg ezzel a távoli kultúrával, az ott élő emberek hétköznapjaival és vágyaival, lassanként választ kapva arra, mi teszi őket boldoggá, illetve, hogy valóban mérhető-e a boldogság.

“Ez a pici állam csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni, előbb engedélyezte itt a király a televíziót és az internetet (1999-ben), mint a demokráciát (2008-ban). A földrajzi és politikai elszigeteltsége ellenére egy dologról mégis világszerte ismertté vált, mégpedig arról, hogy boldogságban mérik a GDP-t: van Boldogság Minisztériumuk, ahol boldogságügynökök dolgoznak, akiknek az a feladatuk, hogy az országot járják, és egy négy órás kérdőív segítségével felmérjék a lakosság boldogságszintjét” – mesélt Zurbó Dorottya a Filmhu-nak erről a különös forgatási helyszínről.

A projekt fejlesztési stádiumban van, ám Arun egyszemélyes stábként már követni kezdte a főhősöket, Dorottya pedig valamikor nyáron csatlakozik hozzá. A film producere Szakonyi Noémi Veronika (Nem haltam meg, Anyáim története).

Kiemelt kép: Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya (Fotó: Film.hu)