Még be sem mutatták legújabb filmjét, Enyedi Ildikó már egy újabb alkotásán dolgozik, melyben ezúttal egy finoman szólva sem mindennapi témát kíván feldolgozni.

A Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró a 2017-es Testről és lélekről című filmjével nyerte el a nemzetközi elismertséget, mellyel kiérdemelte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, sőt még egy Oscar-díj jelölést is. Legújabb alkotása, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült, amely négy ország kooperációjában jött létre. A stáb közel három évet dolgozott a filmen, amit hamarosan végre a nagyközönség is láthat.

Enyedi Ildikó azonban soha nem pihen, máris legújabb filmötletén dolgozik, melynek középpontjában egy idegen fa áll, melyet Dél-Amerikából hoztak át egy európai botanikus kertbe. „A fáknak a miénktől eltérő az időérzékelésük. Egymással és a környezetükkel is kommunikálnak.” – mesélte a Screen Dailynek. Elmondása szerint nehéz feladat a forgatókönyv írása, és egyelőre még keresi a legtökéletesebb módot a fák jelzéseinek és állapotváltozásainak emberi nyelven is érthető kifejezésmódjának megírásához. Az élőszereplős dráma a Silent Friend (Csendes barát) munkacímet viseli, Enyedi azonban gondolkodik, hogy ezt még megváltoztatja a Goethe által használt Zarte Empirie kifejezésre, amely finom empirizmusként fordítható magyarra.

Ha pedig ez nem lenne elég, a rendezőnő beszállt Krigler Gábor első saját projektjébe is, a Balaton Brigád című kémthrilleres sorozatba. A produkcióról egyelőre nem sokat lehet tudni, a sorozatterv azonban már most elnyerte a a Berlinale Co-Pro Series Pitch fórumának díját.

Kiemelt kép: Enyedi Ildikó (Fotó: Napi.hu)