Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett orosz író, Mihail Alekszandrovics Solohov világhírű regényét, a Csendes Don-t megjelenése óta több alkalommal is adaptálták már (a legismertebb talán a 2006-ban, Rupert Everett főszereplésével készült változat), a Duna Televízió azonban a legutóbbi, 2016-ban megjelent, 14 részes tévésorozatot tűzi műsorára. 

A Csendes Don történetében 1912-ben járunk egy Don folyó melletti kis faluban, ahol főszereplőnk, Grigorij Meljehov sorsát kísérhetjük figyelemmel. A fiú nincs könnyű helyzetben, hiszen a Meljehov családban édesapja, Pantyelej az úr, ő parancsol mindenkinek (beleértve a feleségét is), ráadásul a faluban is nagy tekintélynek örvend. Uralma akkor törik meg gyermeke felett, mikor az beleszeret a szomszédasszonyba és viszonyt kezdenek, innentől pedig képtelen parancsolni a fiának. A bonyodalmakat csak tetézi, hogy a család feje a probléma megoldását egy kényszerházasságban látja.

Az indulatokban, érzelmekben és fordulatokban sem fukarkodó orosz minisorozat szeptember 25-én, 20:40-től lesz látható a Duna Televízión.