Február 28-án kezdődött Vékes Csaba legújabb filmjének, a Korai menyegzőnek a forgatása, amely a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek együttműködését támogató pályázatának keretén belül jön létre. A rendező szerint ez az NFI által kínált lehetőség legalább olyan fontos, mint az elsőfilmeseket támogató Inkubátor Program, és reméli, hogy ez a későbbiekben is folytatódni fog. A pályázat támogatásából hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház készítheti el saját produkcióját filmes szakemberek segítségével. A pályázat keretén belül olyan produkciók forgatása és utómunkái kezdődtek már el, mint az Isten ostora (Nemzeti színház), a Csoportterápia (Kecskeméti Katona József Színház), a Szétszakítottak (Budapesti Operettszínház) vagy az Ítélet és kegyelem (Vörösmarty Színház). Most a Csiky Gergely Színház alkotói is megkezdték a munkát, hogy filmre vegyék Olt Tamás nagy sikerű rendezését.

A népszerű színdarab egy ősi néphagyományt mutat be, amely során a túl fiatalon elhunyt hajadonoknak temetés helyett menyegzőt tartottak és jelképesen hozzáadták őket a halálhoz. Végtisztességként megadták nekik az életükben elmaradt menyegzőt, esküvői ruhával, vőféllyel és koszorúslányokkal, ahogyan azt minden nő megérdemli. Bizonyos helyeken a mai napig tartják ezt a furcsa, mégis lenyűgöző hagyományt, amely megnyugvással szolgál nemcsak a lány lelke, hanem családja számára is. Olt Tamás tavaly nyáron választotta ki Vékes Csabával ezt az előadást a megfilmesítésre, aki teljes mértékben egyetértett azzal, hogy ez a legmegfelelőbb darab a teátrum repertoárján erre a célra. „Nagyon remélem, hogy sikerül átadnunk azokat az érzéseket, amiket a színdarab is keltett a nézőkben.” – mondta el a sajtótájékoztatón Roskó Péter producer. A történet négy síkon játszódik, melyek más-más hangulattal igyekeznek szórakoztatni és egyben megríkatni is a nézőket, amely olyan atmoszférát hoz létre, amit mindenki keres nemcsak egy jó színdarabban, hanem filmben is. A produkció nagy részét Kaposváron forgatják, a készítőknek pedig nem titkolt célja, hogy a várost is bemutassák a filmmel a nagyközönség számára.

A film főszereplője Fándly Csaba lesz, aki többek között a Csiky Gergely Színház teljes jelenlegi társulatával, egyetemi hallgatókkal és Koltai Róberttel igyekszik majd levenni a nézőket a lábukról. A Korai menyegző a jelenlegi tervek szerint májusra készül el, és bár hivatalos bemutatóidőpont még nincs, annyit biztosan tudunk, hogy az MTVA egyik csatornáján lesz majd látható a kész produkció.

Kiemelt kép: Vékes Csaba, Roskó Péter, Olt Tamás és Oláh Zsolt a film sajtótájékozatóján (Fotó: Sonline)