Hónapokkal ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy több évtizedes kihagyás után vadonatúj történetekkel folytatódik a legendás bábanimációs tévésorozat, a Süsü, a sárkány kalandja. A kedves sárkányhős megálmodója, Csukás István idén újra tollat, vagyis írógépet ragadott és a nyaralásról is lemondva dolgozott a “híres egyfejű” új történetein.

“Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA- ban. Havonta nagyjából egy részt írtam. Kicsit többet, mert végül tizenhárom részes lett. Hagyományos írógépen készült, több mint hatszáz oldal, taxival alig tudtam bevinni. Kemény munka volt, lemondtam mindenről, még nyaralni sem mentem. De szívesen mondtam le a pihenésről, mert nekem is nagy élmény volt. Remélem, a nézők is élvezni fogják.

Most elsőként a bábfigurákat, a díszletet kell legyártani. Utána leforgatják a filmet a félméteres kesztyűbábokkal, majd a színészek rámondják a hangot. Mindent végignézek, de bele nem szólok, mert úgy gondolom, mindenki maradjon a kaptafánál. Az író ír, a rendező rendez, a színész játszik. A szinkronnál is ott leszek, ha rövid vagy hosszú a szöveg, azonnal tudok korrigálni” – mesélte Csukás István a Borsnak.

Az író elárult néhány részletet az új évadról is: a folytatás fő motívuma ismét a vándorlás lesz, a főszerepben pedig a kis Süsü és a Kiskirályfi állnak, akik meghódítják a világűrt. Azt egyelőre nem tudni, a Süsü-sorozat harmadik évada mikor kerülhet képernyőre.

Kiemelt kép: Csukás István (fotó: Népszava)