Kihirdették a 74. cannes-i filmfesztivál programját, amelyben Enyedi Ildikó filmje, A feleségem története az Arany Pálmáért, Mundruczó Kornél Evolúció című alkotása pedig a Cannes Premiére díjért van versenyben.

A két magyar produkció olyan alkotók mellett versenyzik a világ legrangosabb filmfesztiválján, mint Wes Anderson (The French Dispatch), Asghar Farhadi (The Hero), Paul Verhoeven (Bernadette) és François Ozon (Everything Went Fine). Az Arany Medve-díjas Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán regénye alapján készült drámai történet. A film Störr kapitány (Gijs Naber) karakterén keresztül ábrázolja az élet összetettségét és megfoghatatlanságát. Störr kapitány feleségét a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből is ismert Léa Seydoux alakítja. A magyar közönség a tervek szerint 2021 őszén láthatja mozikban a produkciót.

A cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Premiére szekciójába kapott meghívást Mundruczó Kornél Evolúció című filmje. Ez a kategória a visszatérő alkotók új filmjeit ismeri el. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól, amelyeket három nemzedék kapcsolatain keresztül dolgoz fel. A film főszereplői Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir. Az Evolúció szintén ősszel kíván bemutatkozni a hazai közönség előtt.

A cannes-i filmfesztivált hagyományos formában, július 6-17. között rendezik meg, a zsűri elnöke Spike Lee lesz.

Kiemelt kép: Enyedi Ildikó (Fotó: Berlinale) és Mundruczó Kornél (Fotó: Magyar Hang/Végh László)