Készült már film a Torpedóról és a Legóról, most pedig jöhet a magyar csodakocka. Életrajzi film és családi vetélkedő műsor készül a magyar logikai játék feltalálójáról, Rubik Ernőről és a Rubik-kockáról.

Ifj. Rubik Ernő A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász 1974-ben találta fel az eredetileg bűvös kocka névre keresztelt logikai puzzle játékot, a Rubik-kockát. Az igazi hungarikumnak számító játékból közel 450 millió darabot adtak el az elmúlt évtizedek során, ráadásul akárcsak a sakk, ez a szabadidős tevékenység is mára már egyfajta sporttá nőtte ki magát. Bostonban rendszeresen rendeznek amatőr és profi világbajnokságokat, ahol a világ legjobbjai gyűlnek össze, hogy összemérjék tudásukat. A Rubik-kocka lehető leggyorsabb kirakásának technikáiról könyvek készültek, most pedig a feltalálást is megismerhetik a rajongók egy életrajzi film keretein belül.

A Deadline hozta le hírként, hogy Ashok Amritraj, egy indiai producer, a Hyde Park Entertainment produkciós cég vezetője összeállt az Endeavor Content és a Glassman Media cégekkel, hogy leforgassanak egy mozifilmet, amely Rubik Ernő életét fogja nyomon követni a kezdetektől egészen a bűvös kocka feltalálásáig. A produkció pedig csak a kezdet: Amritraj egy családi vetélkedőt is lére akar hozni a Rubik-kocka és természetesen a magyar feltalálója tiszteletére.

Kiemelt kép: Rubik Ernő (Fotó: Daniel Karmann)