Február elején számoltunk be róla, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatásával egész estés film készül a többszörös díjnyertes úszónőnk, Hosszú Katinka életéről, amelynek forgatókönyvét Köbli Norbert (A berni követ, Örök tél, Félvilág) jegyzi, a rendezésért pedig Pálinkás Norbert (Tabukról tabuk nélkül) felel. 

Tovább forog a Katinka névre hallgató projekt, amely megörökíti a jelenlegi veszélyhelyzetet is, azaz azt, hogy “a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó – dacolva a koronavírus-járvánnyal és az olimpia elhalasztásával – rendületlenül folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért.” A februárban elrajtolt forgatás már korábban is komoly kihívások elé állította a készítőket, hiszen a víz alatti felvételek, a versenyekre való utazások különleges eszközök és technikák bevetését vonták maguk után, a koronavírus miatti helyzet miatt pedig a produkciót nehezítik az egészségügyi óvintézkedések fokozott betartása is. 

Ilyen például az, hogy a maszkban, kesztyűkben és védőruhában dolgozó stábtagok nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, valamint fertőtlenítenek minden forgatási eszközt. Lajos Tamás producer így nyilatkozott a szituációról: „Eddig is az volt az a zászlónkra írva, hogy az olimpia mindenekelőtt, tehát a filmkészítés semmilyen körülmények között nem zavarhatja Katinkát a versenyekre való felkészülésben, ez a jelenlegi vészhelyzetben még fokozottabban érvényesül.  A forgatások jó hangulatban zajlanak, a stáb és Katinka kapcsolata bizalommal teli. Az Iron Lady személyisége megkönnyíti a munkánkat, hiszen a film műfaja hivatalos életrajzi dokumentumfilm, a kiemelt alkotók minden tartalmi kérdésben együtt döntenek Katinkával.”

A forgatás folytatásával kapcsolatban a mű főszereplője, Hosszú Katinka is nyilatkozott: „Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük, nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak, sokkal inkább az ösztönöz, hogy másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra. Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez, már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni, új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék. Bízom benne, hogy a filmen visszanézve ez a vészhelyzet, minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt, egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”

A Katinka a tervek szerint a tokiói olimpia után kerül majd a magyar mozikba.

Kiemelt kép: Hosszú Katinka a forgatáson (Fotó: Szvacsek Attila)