November 25-én (magyar idő szerint 26-án hajnalban) rendezték meg negyvenhatodik alkalommal a Nemzetközi Emmy-díjátadó gálát. Az 1973-ban alapított rangos elismerést a nem az Egyesült Államokban készült televíziós produkciók, vagy azok alkotói, színészei kaphatják meg. A díj 46 éves történelmében először fordult elő, hogy Magyarország jelölést kapott és rögtön két kategóriában is versenybe szállt az arany szoborért. A győzteseket negyven ország közel hatszáz, televíziózással foglalkozó szakembere választja ki, a grémium pedig idén egy magyar színészőt talált a legjobbnak a világon.

Gera Marina – Örök tél (Fotó: WeLoveBudapest)

A 2019-es Nemzetközi Emmy-díjátadón a legjobb színésznő kategóriát a második világháború idején a Gulag-táborokba hurcolt emberek személyes visszaemlékezésein alapuló Örök tél című magyar, történelmi filmdráma főszereplőjét alakító Gera Marina nyerte. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2008-ban diplomázott színésznő 2009 óta szabadúszó, és olyan produkciókban láthattuk eddig mint a Munkaügyek – IrReality Show vagy az Aranyélet. A másik magyar jelölést a Trezor című tévéfilm kapta, azonban ezt a nominálást nem sikerült díjra váltani.

Haluk Bilginer török színész és Tamara Tunie (fotó: Jemal Countess / PSG)

Az idei rendezvényen díjjal jutalmazták többek között Haluk Bilginer török színészt, a Sahsiyet című webtévésorozatban nyújtott alakításáért és a hazánkban a Duna Televízión sugárzott McMafia című brit drámasorozatot is.

Kiemelt kép: Gera Marina és a díj (fotó: Europress)