Idén rendezik meg hatodik alkalommal a Skandináv Filmfesztivált. Az esemény helyszíne a budapesti Art+ Cinema lesz, ahol október 31. és november 6. között egy héten át a legkiválóbb északi filmek közül válogathatnak a tájegység művészetének és kulturájának rajongói. A programot premier előtti vetítések és hazai forgalmazásba nem kerülő játék- valamint dokumentumfilmek színesítik.

Hazánkban először ezen a fesztiválon mutatják be a világszerte ismert felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen életéről szóló nagyszabású norvég történelmi filmet, az Amundsent. A Déli-sark felfedezését középpontba állító film felfedi a legendás kutató ellentmondásos személyiségét. Szintén a magyarországi premier előtt lesz látható a Tejháború, Grímur Hákonarson új filmje, mely egy érzékeny női történet tettekről és következményekről. Az izlandi alkotásban egy férjét elvesztő asszony igyekszik megmenteni farmját a multiktól. A harmadik országos premier a Családi karácsony című dán vígjáték lesz, amely egy koránt sem szokványos família ünnepi történetét meséli el, ahol semmi sem úgy alakul, ahogyan azt szenteste várná az ember.

Részlet a Tejháború plakátjából (fotó: IMDb)

A Skandináv Fesztiválon láthatják a nézők A házsártos 2. – Jobb napok című finn komédia folytatását. A főszereplő, egy zsörtölődő öregúr épp saját halálára készül, amikor unokája váratlanul betoppan az életébe. Különlegesnek ígérkezik a Going West című norvég road movie is, amiben egy munkanélküli zenetanár kel útra az apjával. Szintén zenészek állnak a Heavy túra középponjában: a filmben egy heavy metal banda megpróbáltatásait követhetjük nyomon. Érkezik a többszörös díjnyertes svéd bűnügyi dráma, a Góliát, A legfehérebb nap című izlandi dráma, amely letaglózó erővel ábrázolja egy feleségét gyászoló férfi lelki küzdelmeit. A Stellan Skargard főszereplésével készült Lótolvajok hazai mozipremierje pedig egybe esik a filmfesztivál vetítésével.

A Skandináv Filmfesztivál plakátja (fotó: Art+ Cinema)

A játékfilmek mellett dokumentumfilmek is helyet kaptak a kínálatban. Közülük a legizgalmasabbnak az Astrid Lindgren, a Harisnyás Pippi szerzőjének életét feldolgozó Astrid ígérkezik. A dán Dreaming Murakami a világhírű japán szerző, Murakami Haruka történeteinek sajátos világáról és fordításai nehézségeiről szóló, kihagyhatatlannak ígérkező filmalkotás. A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmeket láthat a közönség mint az izlandi fekete komédia, A fa alatt, Lars von Trier éjfekete thrillere, A ház, amit Jack épített, a Határeset című svéd természetfeletti bűnügyi film, és a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös.

A filmeket eredeti nyelven, magyar és vagy angol felirattal vetítik. Jegyeket október 17-től lehet váltani az Art+ Cinema pénztárában 900 Ft-os és 600 Ft-os áron. A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a FinnAgora és a Skandináv Ház.

Kiemelt kép: Részlet a Lótolvajok plakátjából (fotó: Vertigo Media)