Már a végéhez közelednek Enyedi Ildikó új filmjének, A feleségem története című négyországos koprodukciónak az utómunkálatai.

A film alapjául Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye szolgál, amely olyan megunhatatlan témákat dolgoz fel, mint a házasság, a szerelem és a féltékenység. A történet feltárja az olvasók előtt az egyik legalapvetőbb emberi érzés mélységeit, „feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának.” A csodálatos regény pedig hamarosan a nagyvásznon kelhet életre a közönség előtt.

A rendkívül nagyszabású produkció négy ország kooperációjában jött létre, a forgatások többek között Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán történtek, valamint az utómunkálatok is fel vannak osztva az országok között. A bonyolult és megosztott munkafolyamatot azonban a film készítése alatt többször is megnehezítette a koronavírus-járvány, ami miatt a végeredmény sem tudott időben elkészülni. „A repülőjáratok leállása és korlátozása nagyban gátolta a munkánkat. Közben Ildikó maga is koronavírusos lett, így egy ideig emiatt nem tudott dolgozni. Viszont szerencse a szerencsétlenségben, hogy utána épp a védettsége miatt egy ideig könnyebben tudott utazni. Az utószinkront úgy oldottuk meg, hogy Ildikó elment a színészekhez és mindegyikük lakhelyén stúdiót béreltünk.” – mondta el Mécs Mónika vezető producer. A producer egy óriási puzzle-hez hasonlítja az ilyen koprodukciókat, aminek nagyon sok apró eleme van, amik, ha nem illeszkednek megfelelően, akkor szétesik az egész munka, viszont amikor minden darab a helyére kerül, annál nagyobb a boldogság. A stáb közel három éve dolgozik a filmen, így hát nem csoda, hogy ennyire várják a bemutatás pillanatát. „Ebben a több éves, maratoni futásban, ami a filmkészítés egy szerzői filmes számára, mindig változó, belépő majd kilépő, csodálatos partnerekkel, még az utolsó métereken, az utómunka utolsó szakaszában is erős élmények érik az embert.” – fogalmazott Enyedi Ildikó.

A feleségem története című nagyjátékfilm férfi főszereplője Gijs Naber holland színész, partnere pedig a világhírű Léa Seydoux francia színésznő. Mellettük olyan ismert színészek tűnnek majd fel a vásznon, mint Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly.

Kiemelt kép: Gijs Naber és Enyedi Ildikó A feleségem története című film forgatásán (Fotó: Csata Hanna)