Az amerikai televíziózás egyik mérföldköve volt a Carl Sagan vezette, 1980-ban készült tudományos sorozat, a Kozmosz. A mindösszesen csak 13 epizódból álló széria azonban nem csak kultikussá vált, hanem számtalan alkotót és produkciót inspriált, megteremtve azt a fajta dokumentumfilmes stílust, amely szórakoztatva tanítja a közönséget. A műsort három évtizeddel később, 2014-ben feltámasztották, az új adásokra pedig az eredeti alkotócsapat majdnem teljes létszámban visszatért, Sagal kivételével, aki még az ezredforduló előtt életét vesztette. Az új Kozmoszt a nem kisebb hírű “tévés” tudós, Neil deGrasse Tyson asztrofizikus vezette.

A NatGeo-n sugárzott, ismét csak 13 epizódos szezon nagy sikerrel futott, és nem csak a tévézők, hanem a kritikusok is szerették a legendás produkció felélesztését, hiszen négy Emmy-díjjal jutalmazták. A folytatásról azonban sokáig semmit sem lehetett hallani, míg nem a múlt héten villámcsapásszerűen bejelentették, hogy hat évvel a második évfolyam premierje után visszatér a sorozat. A Kozmosz új szezonja a világ minden országában egyszerre, 2020 márciusában debütál majd a NatGeo-n.

Neil deGrasse Tyson, a Kozmosz műsorvezetője
(Fotó: Patrick Ecclesine/FOX)

“A Cosmos: Possible Worlds (Kozmosz: Lehetséges világok) címet viselő új évad lenyűgöző idő- és térbeli utazásra hívja a nézőket 13.8 milliárd év kozmikus evolúcióján keresztül. A sorozat eddig feltérképezetlen területekre merészkedik: visszarepít bennünket egészen az univerzum hajnaláig, hogy onnan – évmilliárdok eseményeit elénk tárva – meg se álljon a futurisztikus 2039-es New York-i világkiállításig, sőt egészen a távoli jövő ismeretlen világáig.”

Ann Druyan, az eredeti széria társalkotója, Sagal özvegye szerint a 2020-ban debütáló évad lesz a műsor történetének legmerészebb változata: “A Képzelet Űrhajója olyan elveszett és elfeledett múltbeli világokba visz minket, melyeknek korábban még a közelében se jártunk, valamint olyan, még ennél is furcsább tájakra, melyek csak a távoli jövőben léteznek majd; de mindezt szigorúan tudományos tényekre alapozva és lenyűgöző vizuális effektekkel bemutatva.”