2003-ban már harmadik éve tartotta lázban az Egyesült Államok tévénézőit a CSI: A helyszínelők, az az újgeneriációs krimisorozat, melyben a reflektor fénye nem a nyomozókra, hanem a bűntények helyszínen dolgozó technikusokra, a laborban végzett varázsmunkára irányult. A gyilkosokat már nem a fánktól porcukros kezű rendőrök, hanem a gumikesztyűt és köpenyt viselő “tudósok” kerítették kézre. Ugyanebben az évben már javában szőtték a második helyszínelős széria, az egysorosaival világszerte ismertté váló Horatio Caine és miami-i csapatának történetét. Szintén ekkor, az 1995-ben indult katonai-jogi dráma, a JAG – Becsületbeli ügyek alkotói eljátszottak a gondolattal, milyenek is lennének a tengerészeti helyszínelők.

Jelenet az NCIS tizenhatodik évadából (fotó: Sonja Flemming/CBS)

Ez a “játék” pedig nagyon jól sikerült. A két JAG epizóddal, melyben bemutatták a mára minden felnőtt tévéző által ismert figurákat, Gibbst, DiNozzot, Abbyt és Duckyt, meg volt elégedve az amerikai csatorna, ezért zöld utat adott a csapat saját sorozatának. A széria 2003 őszén el is indult, és évről évre gyarapította rajongói számát. A csúcsot 2009-ben érte el, akkor epizódonként 20 millió amerikai figyelte az NCIS címet viselő krimit, az Egyesült Államok nézettségi listáit sokáig vezető sorozatot. A kimagasló nézőszámot viszonylag sokáig, majdnem négy éven (és négyszer 24 részen) keresztül sikerült tartaniuk az íróknak és a színészeknek, 2015-től azonban apadni kezdett a közönség létszáma. Az NCIS viszont még ma is impozáns, epizódonként 11-12 milliós nézettséggel bír, ám már nem az USA listavezetője (megelőzte például az utolsó évadával az Agymenők is).

Az NCIS végét azonban koránt sem látni még, ugyanis az amerikai tévécsatorna tavasszal megrendelte a 17. felvonást, mely ősszel kezd a tengerentúlon. Hozzánk nem ez, hanem most az eggyel korábbi, tizenhatodik évad érkezik, méghozzá országos premierként a TV2 Csoporthoz tartozó Prime-ra. Az évad különlegessége, hogy a sorozat indulása óta ez lesz az első olyan évfolyam, amelyben nem szerepel a gót stílusú, jó kedélyű laboráns, Abby Sciuto. Illetve ebben az etapban tért vissza hat év kihagyás után az egyik legkedveltebb szereplő, Ziva David. Az NCIS szezonnyitó epizódját október 3-án 22 órás kezdéssel sugározza a csatorna, a folytatás pedig csütörtök esténként, vélhetően dupla részekkel lesz látható.

Kiemelt kép: Az NCIS plakátja, részlet (fotó: TV Csoport)