Meryl Streep, a huszonegyszeres (!!) Oscar-jelölt színésznő (amiből három alkalommal nyert is…) gyakorlatilag a legrosszabb filmjében is fantasztikusan tud játszani, hiszen ez már neki a vérében van. A legtöbb néző már úgy is felkapja a fejét, ha csak az ő neve jelenik meg egy filmes plakáton vagy hírben, de ha hozzávesszük, hogy jelen esetben Gemma Chan, Dianne Wiest, Candice Bergen és Lucas Hedges is az oldalán játszik, méghozzá egy Steven Soderbergh moziban, akkor közelebb kerültünk még egy pezsgőnyitáshoz is. A Szabad szavak (Let Them All Talk) premierjére pedig szerencsére egyáltalán nem kell hónapokat várnunk, hiszen az HBO GO jóvoltából már holnap nézhetjük.

Steven Soderbergh Hollywood legsokoldalúbb és legtehetségesebb zsenijei közül is magasan az egyik legsokoldalúbb és legtehetségesebb zseni, ezt pedig igencsak széles és irigylésre méltó filmográfiája is alátámasztja. A Traffic, a Mint a kámfor, az Ocean’s-trilógia, a Szex, hazugság, video, az Amerikai vérbosszú, az Erin Brockovich, a Fertőzés, a Magic Mike, a Mellékhatások… – felsorolni is nehéz, mennyi fantasztikus filmmel örvendeztetett meg minket az atlantai születésű rendező. Meryl Streeppel már forgatott közösen egy mozit, méghozzá a tavalyi Pénzmosót, így mostani alkotásuknál, a Szabad szavaknál is megvolt a jóleső összhang.

A Szabad szavak egy idős írónő, Alice (Streep) történetét mutatja be, aki jelen esetben nem a nyúl üregében tévedt el, hanem legújabb regénye megírása közben. Valamilyen probléma folytán még egy alap kéziratot sem tud adni a kiadójának, így azok mentve a még menthetőt, egy luxushajóútra fizetik be a nőt többedmagával. A kényeztetés és a kiszolgálás első osztályú, de a regénnyel továbbra sem halad, és erről nagyrészt a hasonló korú barátnői is tehetnek. A Szabad szavak most december 10-én debütál az HBO Max (idehaza még HBO GO) platformon.

Kiemelt kép: Meryl Streep – Szabad szavak (Fotó: Variety)