A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar film száll versenybe a jövőre megrendezésre kerülő 93. Oscar-díjátadón az arany szobrocskáért.

Az Oscar-díjra nevező bizottság a héten döntötte el, hogy Horvát Lili filmjét nevezik be a legrangosabb filmes versenybe, hogy képviselje hazánkat az Egyesült Államokban. A testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil operatőr vett részt idén. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre átadásra kerülő Oscar-díjakra a Legjobb nemzetközi film kategóriájába minden ország egy alkotást nevezhet be azok közül a filmek közül, amelyeket 2019. október 1. – 2020. december 31. között mutattak be az adott országban. A magyar bizottság a választás során egyhangúan a Felkészülést… szavazta meg erre a posztra.

Horvát Lili filmje a megjelenése óta közel húszezer embert vonzott hazánkban a mozikba, a velencei premier óta pedig sorra nyeri el a nemzetközi elismeréséket: Varsóban a kritikusok nemzetközi szövetségének zsűrije FIPRESCI-díjjal tüntette ki az alkotást, az Egyesült Államok legnagyobb múltú filmes fesztiválján Chicagóban pedig Arany Hugó fődíjat nyert el a produkció. A szakma azonban nemcsak magát a filmet, hanem a szereplőket is díjazta már: Antalyában Stork Natasa nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat kiemelkedő alakításáért. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre legutóbb a philadelphiai filmfesztiválon került bemutatásra, ahol megkapta a legjobb játékfilm díját, december 1-től pedig online, a Cinego felületén lesz elérhető a nagyközönség számára a valóság és képzelet határán játszódó szerelmes film.

Kiemelt kép: Horváth Lili (Fotó: Csata Hanna)