2019-ben rendezték meg második alkalommal az RTL Magyarország és a Paprika Studios műsorgyártó által életre hívott sorozatírói pályázatot, a Hypewritert. Kevesebb mint egy hónap alatt 30 országból 160 pályamű érkezett, a döntőbe azonban csak nyolcan jutottak. A sorozattervek alkotói a június 25-én, Budapesten megrendezett pitchfórumon a zsűri és az újságírók előtt ismertették ötleteiket, és közülük választották ki azt az egyet, amelynek bemutatkozó epizódját a Paprika Studios elkészíti, az RTL Magyarország pedig képernyőre tűzi.

Az első Hypewriter győzte produkciója A hentes (The Butcher) lett, amelyet egy év alatt továbbfejlesztettek és el is készítették az első részét, a főbb szerepekben Csuja Imrével és Kerekes Évával. A második pályázat döntőjébe bekerült társadalmi szatíra, politikai thriller és természetfeletti dráma is. A nemzetközi televíziós szakemberekből álló zsűri a Golden Age (Aranykor) című sorozattervet találta a legjobbnak, így Bendi Balázs és Erdődy Adrienn ötlete biztosan megvalósul és eljut a közönség elé. Bendi Balázs rutinos tévés szakember, dolgozott többek között a Barátok köztön és az RTL Klub új nagy sikerű szappanoperáján, a Drága örökösökön is.

A Golden Age készítői (fotó: Hypewriter)

A Golden Age története egy idilli kisvárosban játszódik, a cselekmény pedig a tóparti idősek otthonában veszi kezdetét, ahol futótűzként terjed az a pletyka, hogy egy a környéken lezuhant kommunista repülőgép műkincseket szállított. Amikor az egyik lakó, az egykor búvárként dolgozó Tony megtudja, hogy jó esetben már csak egy éve van hátra, úgy dönt, hogy mindent megtesz azért, hogy halála után ne legyen semmi gondja a lányának. Ehhez azonban pénzre van szüksége, ezért elhatározza, hogy megkeresi az értékes kincseket rejtő repülőgépet. A kincsvadászatban a rafinált gondnok lesz a segítségére, de Tony nem is sejti, hogy milyen hamar válhat a legjobb barátból a legnagyobb ellenség. A Golden Age egy krimi-komédia, egy szívet melengető történet, melyben mindkét főhősnek ugyanaz, egy jobb élet a célja. A “játék” azonban egyre komolyabbra fordul, ahogy közelebb kerülnek a kincsekhez.

A Hypewriter 2019 döntősei (fotó: Hypewriter)

A sorozat pilotepizódja az RTL Magyarország és a DRG televíziós forgalmazó támogatásával a kelet-közép-európai régió tíz országában jelen lévő, vezető produkciós vállalat, a Paprika Studios gyártásában készül el. Az epizódot az RTL Klub tűzi műsorra várhatóan 2020-ban.

A zsűri a rendkívül erős mezőnyre való tekintettel a nyertesen felül kiemelt három további tervet is. Nagy Levente Border Tales, Osváth Gábor The Holy Family és Árpa Attila The Prophets című projektjei bekerülnek a Paprika Studios műhelyébe, ahol forgatókönyvírók és televíziós szakemberek segítik az ötletek fejlődését. Erdős Ákos, a Paprika Studios vezetője a második pitchfórumon kihangsúlyozta: a Hypewriter erőssége, hogy olyan szakmai szereplőket terelt össze, akik elkötelezettek a minőségi tartalomgyártás, illetve a tehetségek felkutatása és gondozása iránt. A Hypewritert 2020-ban is megrendezik, még több szakmai programmal, valamint újabb kiváló sorozatötletekkel.

A kiemelt kép csak illusztráció, forrás: Pixabay.