Európa egyik leghíresebb és világszinten közkedvelt filmfesztiválja kétség kívül az év első felében tartandó Berlinale. A német főváros pompájában úszó fesztivál már régóta örvend hatalmas népszerűségnek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy idén februárban tartják a 70. díjátadót. Mivel rengeteg film érkezik a műsorba, így rendre mindig egy hat fős zsűri értékeli ki a legegyedibb, legmegkapóbb és egyben legjobb alkotásokat. Idén a zsűri elnöke nem más lesz, mint az angol filmes és színházi világ ikonikus alakja, Jeremy Irons.

Irons leginkább az atléta trikós Bruce Willis-féle Die Hard 3: Az élet mindig drága felejthetetlen gonoszaként, Simon Gruberként maradt meg a nézőkben, de olyan klasszikus filmekben is feltűnt, mint Az oroszlánkirály, a Két test, egy lélek vagy éppen az Inland Empire. A színész így nyilatkozott a elnökké választásával kapcsolatban:

„Nagyon örülök és megtisztelve érzem magam, hogy én vállalhatom a 2020-as Berlinale zsűrielnökének tisztjét – egy olyan fesztiválét, melyet már hosszú évek óta csodálok és mindig örömmel látogattam. Berlinbe jönni a fesztiválra különleges élvezet számomra: nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy visszatérjek ebbe a nagyszerű városba, hanem hogy megnézhessem ezeket a válogatott filmeket és megtárgyaljam őket kollégáimmal”

Irons legelőször 2011-ben jelent meg vendégként a Berlini Filmfesztiválon az akkori Krízispont filmje kapcsán. Ti melyik szerepében szerettétek a leginkább?

Kiemelt kép: Jeremy Irons (Fotó: Infostart)