Az Olthatatlan és a Pusztaság című sorozatok sikere után utóbbi rendezőjének, a nemzetközileg is elismert Ivan Zachariás elképzelésében érkezik az HBO Europe következő saját gyártású tartalma, az Eszmélet című kémdrámasorozat, amely egy igencsak különleges és eleddig kevésszer bemutatott időszakba kalauzol el minket: a szovjet birodalom összeomlásának korszakába. 

A hat epizódos sztori egy hétköznapi nő, a hegedűművész Marie (az Olthatatlan főszereplője, Tatiana Pauhofová) történetét meséli el, aki férjével, Viktorral tizenkét évvel korábban disszidáltak Csehszlovákiából, most pedig 1989 végén visszatérnek a rokonokhoz és abban reménykednek, hogy az Európában végbement politikai változások elérték hazájukat is. Csakhogy hamar szembesülnek vele, hogy otthonukon még nem söpört végig a változás szele és amikor váratlanul Marie kórházba kerül, Viktor nyomtalanul eltűnik, így a nő egyedül marad egy ismerős, mégis idegen országban. 

A történelmi témák kedvelői az Eszmélet c. sorozatot a Csehszlovákiában bekövetkezett Bársonyos forradalom 30. évfordulójára időzítve, november 17-től tekinthetik meg az HBO GO-n.